Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Omul pentru care Năstase s-a dat cu cremă de ghete pe față scrie istorie pe 5 iulie 1975
Articole online

Omul pentru care Năstase s-a dat cu cremă de ghete pe față scrie istorie pe 5 iulie 1975

Monumentul dedicat triplului câștigător de Grand Slam a fost ridicat pe Monument Avenue în 1996, la trei ani de la moartea sa.

Pe 5 iulie 1975, Arthur Ashe îl învingea pe compatriotul său Jimmy Connors, în finală, devenint primul ne-alb care a câștigat vreodată la Wimbledon.

De asemenea a fost primul afro-american selecționat în echipa de Cupa Davis a SUA, care a câştigat finala împotriva României în 1969. Atunci i-a învins şi pe Năstase şi pe Ţiriac în trei, respectiv patru seturi.

„Arthur Ashe era un tip încăpățânat. Juca fiecare minge ca și când ar fi fost ultima, cu lovituri deseori riscante dar tot timpul curajoase.

Și așa cum era în teren era și în viața personală. Și atât pe teren cât și în afara lui era un militant neobosit împotriva discriminării rasiale.

Ashe nu a fost tot timpul adversarul cuplului Năstase-Țiriac. A fost la un moment dat și partenerul lui Ilie, în cadrul unui turneu de dublu, prin anii 70.

De atunci datează una dintre celebrele farse ale lui Ilie Năstase.

Turneul instaurase regula că jucătorii la dublu trebuie să arate la fel, echipamentul purtat trebuind să fie identic.

Ei bine, Ilie Năstase a lăsat publicul, oficialii şi probabil și pe Ashe însuşi fără grai când, la începerea meciului, a apărut pe teren cu faţa vopsită în negru cu cremă de ghete.

A fost probabil felul lui de a-şi arăta solidaritatea cu americanul împotriva discriminării rasiale”.

Celelalte două titluri de Grand Slam au fost obținute de Ashe la US Open, Australian Open.

S-a retras în 1980. Născut pe iulie 1943, a murit de SIDA, pe care o contactase în urma unei transfuzii de sânge, pe 6 februarie 1993.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola