Evenimentul Istoric > Articole online > „Omul destinului cu ochi cenușii”. Aventurieri care au terorizat lumea (IV)
Articole online

„Omul destinului cu ochi cenușii”. Aventurieri care au terorizat lumea (IV)

Șase luni mai târziu, după ce a proclamat propria „republică” Sonora, s-a proclamat președinte. Lipsa de provizii și rezistența guvernului mexican îl forțează însă pe Walker să se retragă. Reîntors în California, el este judecat sub acuzația de război ilegal. În acea perioadă a expansionismului SUA proiecte ca ale lui erau foarte populare, astfel încât juriului i-a luat numai opt minute pentru a-l achita. Aprobarea și acceptarea publică a activităților sale piraterești, i-au sporit lui Walker apetitul pentru o altă aventură – invadarea statului Nicaragua.

 

La 4 mai 1855, Walker, având un grup de 56 de oameni, pleacă din San Francisco spre Nicaragua, care era coaptă pentru revoluție. La sfârșitul sfârșitul lui 1854 el obținuse de la guvernul de facto un contract în baza căruia urma să ducă în Nicaragua 300 de coloniști care să se instaleze pe un teren concesionat de cinncizeci de mii de acri. În schimb, Walker și coloniștii americani își asumau obligații privind serviciul militar, pentru care aveau să primească o retribuție lunară. Walker și-a legitimat operațiunea supunând documentele aferente verificării reprezentantului SUA la San Francisco și comandantului Diviziei Pacificului din Armata SUA. Integrați în armata nicaraguană, Walker și oamenii săi obțin câteva victorii împotriva insurgenților antiguvernamentali. Walker a fost proclamat erou național și ales președinte al Nicaraguaei în iunie 1856. Conflictele cu oamenii de afaceri americani interesați de construirea unui canal între cele două oceane l-au silit pe renunțe la președinție în mai 1857. A încercat să recucerească Nicaragua de câteva ori la sfîrșitul anilor 1850.

 

În 1860 publică o carte despre expediția din Nicaragua, apoi începe o nouă expediție. Debarcă în portul Trujillo din Honduras, dar este capturat de britanici. Englezii, care intenționau să controleze zona viitorului canal inter-oceanic, îl considerau o amenințare pentru interesele lor, astfel că îl predau autorităților din Honduras, care îl execută la 12 septembrie 1860, la vârsta de 36 ani.

 

Walker s-a născut în Nashville la 8 mai 1824 într-o familie bogată. La 14 ani a devenit unul dintre cei mai tineri absolvenți ai Universității din Nashville. Călătorește apoi prin Europa, studiind medicina la universitățile din Edinburgh și Heildeberg. La 19 ani primește diploma de doctor de la universitatea din Pennsylvania. Profesează o scurtă perioadă, apoi se mută în New Orleans pentru a studia dreptul. Lucrează apoi la ziarul New Orleans Crescent. În 1849 se mută în San Francisco unde lucrează ca jurnalist. În această perioadă Walker începe să făurească planuri de cucerire a unor teritorii latino-americane, pentru a crea state conduse de vorbitori albi de limbă engleză.

 

Sursa: A. Axelrod și C. Philips, Dictatori și tirani, Editura Lider

Registration

Aici iti poti reseta parola