Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Omul lui Putin care l-a inventat pe Yeti pentru a atrage turiștii în Siberia
Articole online

Omul lui Putin care l-a inventat pe Yeti pentru a atrage turiștii în Siberia

Aman Tuleiev, unul dintre cei mai vechi conducători regionali ai regimului Putin, a mărturisit că a pus la cale false observații ale lui Yeti pentru a atrage turiștii în Siberia.

Guvernator al provinciei Kemerovo, între 1997 și 2018, el a mers până acolo încât i-a ordonat unui subaltern să se îmbrace cu un costum înfricoțător de „Omul zăpezilor”, pentru a putea fi observat în tufișuri, scrie New York Post.

„Trebuie să recunosc, mărturisesc, da, eu am alimentat interesul pentru Yeti”, a declarat politicianul de 76 de ani.

Începând din 2010, el a organizat o zi anuală a lui Yeti, programată să coincidă cu deschiderea sezonului de schi în munții Șoria, după cum a recunoscut Tuleiev pe Instagram.

Fostul guvernatorul a mers cu regia până acolo încât a oferit o recompensă de un milion de ruble, bani gheață, adică aproximativ 11.000 de euro, oricui ar fi putut dovedi existența creaturii, scrie ediția în limba rusă a revistei Esquire.

„Oamenii au început să vină, s-au grăbit să scotocească pădurile”, declară Tuleiev, care a fost la un moment dat și candidat la președinția Rusiei. „Bineînțeles că nimeni nu l-a găsit pe Yeti, însă Șoria a atras o atenție crescută.”

Interesul pentru descoperirea lui Yeti s-a estompat însă cu timpul. În acel moment, Tuleiev i-a ordonat lui Vladimir Makuta, șeful de district, „să găsească pe cineva mare”, care să-și schimbe costumul de funcționar cu o salopetă din blană și să alerge peste tot, „strigând, pentru ca turiștii să-l remarce, fără a-l prinde”.

Potrivit tabloidului britanic The Sun, funcționarul deghizat a primit pentru performanța sa actoricească o recompensă substanțială din partea șefului.

Acest scenariu, cât era el de cusut cu ață albă, s-a dovedit eficient, deoarece vizitatori din lumea întreagă au năvălit din nou în regiunea Șoria, scrie New York Post.

Cel mai mare interes l-a stârnit peștera Azaskaia, despre care se zvonea că era locuința lui Yeti.

Autoritățile locale au mers până acolo încât au organizat și conferințe științifice despre „omul zăpezilor”.

Astăzi, Tuleiev nu a renunțat să promoveze legenda urbană:

„Nimeni în lume nu l-a găsit pe Yeti, însă nu trebuie să ne pierdem speranța. Poate că el bântuie cu adevărat pe undeva… Dacă ați fi voi cei care îl descoperiți pe Yeti și numele vostru rămâne înscris în istorie?”

Până acum, testele AND au dezvăluit că firele de păr găsite în regiune și atribuite lui Yeti, proveneau în realitate de la un cal, un raton și un urs.

Registration

Aici iti poti reseta parola