Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Omul cu 47 de religii se spovedește
Articole online

Omul cu 47 de religii se spovedește

Iată ce publica „Realitatea ilustrată” din 27 iulie acel an, după întâlnire:

Iată pe celebrul specialist în studiul religiunilor, unul din cei 11 europeni cari au ajuns să pătrundă în oraşul monachal din Lhassa, faimosul William Mac Gowen.

E profesor de ştiinţe politice la Chicago. Totuş, activitatea lui ştiinţifică s’a concentrat aproape exclusiv asupra studiului comparat al religiilor. Acum e însărcinat cu o misiune din partea Universităţii din Chicago şi străbate Ungaria, Turcia şi Persia, pentru a cerceta originea popoarelor uraloaltaice.

„Fiecare religie pe care am studiat-o m ’a atras atât de puternic, încât pot spune că am devenit adeptul ei. Puţini oameni sunt atât de credincioşi ca mine şi în fiecare religie m ’am absorbit cu totul, încât involuntar, mă consideram ca aparţinând fiecăreia din cele, pe care le-am studiat.

Până în prezent am fost adeptul a 47 de confesiuni religioase şi membru la aproape toate bisericile europene. Împins de o nestăpânită dorinţă de cercetări, am fost la început, presbiterian, luteran şi aş fi vrut să deviu mormon, dar n’am fost admis în sânul acestei biserici.

Ziua cea mai lungă

În anii pe cari i-am petrecut în Asia şi africa, am devenit mahometan, confucianist. Timp de doi ani am slujit ca monah într’o mănăstire budhistă din Lhassa. Datoresc această cinste cărţii mele asupra budhismului în China, apărută in limba japoneză.

Ziua, în care s’a sărbătorit îmbrăcarea mea în straie călugăreşti a fost una din cele mai obositoare, pe care am trăit-o vreodată. Ceremonia a

început la orele 3 şi jumătate dimineaţa şi a durat 18 ore fără întrerupere.

  • În ce religii aţi constatat cea mai puternică întipărire a convingerilor religioase asupra vieţii practice de toate zilele?
  • Într’o comunitate religioasă abia cunoscută: secta Plymouth Brotlier a fraţilor Plymouts, din Ţara Galilor, care numără abia vreo mie de membrii. Oamenii aceştia au mai mult decât o religie. Ei o şi trăesc!
  • În cursul diverselor dv., cercetări, care a fost impresia cea mai adâncă şi mai isbitoare? Ce v’a făcut să simţiţi mai de-aproape ideia însăşi a religiei?

Trăsăturile profesorului Mac Gowen se fac deodată mici şi privirea ochilor săi se transformă într’un foc fanatic.

  • Trei lucruri m’au impresionat profund: slujba gregoriană, serviciul divin budhist la răsăritul soarelui şi negro-spiritual, al căror sunet monoton şi arzător l-am auzit în monotonia stepelor africane.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola