Evenimentul Istoric > Articole online > Omul căruia 17 soții din 19 i-au rămas credincioase și după moarte
Articole online

Omul căruia 17 soții din 19 i-au rămas credincioase și după moarte

Supranumit „Sfântul Ultimelor Zile”, Brigham Young, după asasinarea lui Joseph Smith întemeietorul doctrine mormone, a emigrat cu aderenții săi pe malurile Lacului Sărat, aproape de California. Acolo a format o colonie înfloritoare numită „Utah”, care în 1849 s-a transformat în stat.

„Dumnezeu e cel mai puternic om. Fiecare om poate deveni Dumnezeu. Viața de Apoi e o prelungire a celei materiale”, predica el.

Doar două mari datorii erau recunoscute: patriotismul și plata obligațiilor către Comunitate.

Preocupările de căpetenie ale mormonilor erau îmbogățirea cât mai rapidă și stăpânirea unui număr cât mai mare de femei.

În 1877, odată cu moarte lui Young s-a pus capăt înfloririi mormone. Decretul președintelui SUA din 10 octombrie 1888 le-a dizolvat biserica și a confiscat averea Comunității.

56 de copii

Brigham Young a avut 56 de copii, 26 de băieți și 30 de fete. Una dintre fiice, Suzana Young, povestea despre viața dusă în „Casa Leilor”, special construită de tatăl său ca să servească drept cămin uriașei sale familii:

„Eu cei ce 55 de frați ai mei ne-am născut în această casă. Etajul întâi era locuit de mame cu copii lor. Etajul al doilea servea drept domiciliu celor fără copii și tineretului. Locuința era prevăzută cu tot confortul: dormitoare, camere de zi, sufragerii, un salon mare de întrunire și chiar o sală de clasă cu toate cele necesare.

Ordinea, punctualitatea, disciplina erau directivele de bază la a căror strictă respectare veghea cu sfințenie fiecare membru al familiei.

La cele trei mese zilnice eram chemați cu un clopoțel. La masa ședea în dreapta tatei mătușa Elisa Snow, care se bucura de cea mai mare autoritate în familie.

La stânga lui, împărțea mâncarea mătușa Twis. Copiii care întârziam nu mai eram serviți.

Formula socialistă a celor trei opturi

Ziua de lucru a tatălui meu începea la orle nouă dimineața. Împărțirea zilei era făcută astfel: opt ore de lucru, opt ore de repaus și opt ore de somn. Precum se poate vedea, el aplica formula socialistă a celor trei opturi.

În casă domnea armonie și pace, cu tot numărul mare de femei și copii. Viața în comun cerea foarte mult tact și stăpânire de sine, însă aceste două calități predominau”.

Brigham Young a fost al doilea președinte al Bisericii lui Isus Hristos al Sfinților din Ultimele Zile, din 1847 până la moartea sa în 1877. A fondat Salt Lake City și a ocupat funcția de prim guvernator al statului Utah.

Registration

Aici iti poti reseta parola