Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Omul care putea dărâma economia mondială cu un cuvânt
Articole online

Omul care putea dărâma economia mondială cu un cuvânt

Fiecare cuvânt al lui putea influenţa mersul pieţei.

S-a retras din fruntea Rezervei Federale la 31 ianuarie 2006, după ce timp de 18 ani a condus această instituţie crucială pentru economia americană şi mondială.

Economistul Alan Greenspan, preşedinte al Rezervelor Federale ale SUA (1987-2006), s-a născut la 6 martie 1926 la New York, SUA, într-o familie de evrei.

A urmat cursurile liceului George Washington (1940-1943), perioadă în care a cântat la clarinet şi saxofon, împreună cu colegul său, Stan Getz.

A studiat apoi muzica la Juilliard School (1943-1944).

Din 1945, Greenspan a studiat la Şcoala de comerţ, contabilitate şi finanţe, din cadrul Universităţii din New York, obţinând diploma de licenţă în economie (1948), un master în economie (1950) şi un doctorat în economie (1977).

Primul loc de muncă al lui Greenspan, în 1948, a fost la National Industrial Conference Board, o organizaţie nonprofit unde a analizat cererea de oţel, aluminiu şi cupru.

Din 1954 până în 1974 şi din 1977 până în 1987, Greenspan a fost preşedinte al Townsend-Greenspan & Co., Inc., o firmă de consultanţă economică din New York.

A ocupat funcţia de preşedinte al Council of Economic Advisers (1974-1977, în mandatul preşedintelui Gerald Ford).

Apoi, a condus Comisia Naţională pentru Reforma Asigurărilor Sociale (1981-1983).

A fost membru al Economic Policy Advisory Board al preşedintelui Ronald Reagan şi consultant la Congressional Budget Office.

În august 1987, Greenspan a fost desemnat de preşedintele SUA, Ronald Reagan, în funcţia de preşedinte al Rezervei Federale (Banca Centrală), succedându-i lui Paul Volcker.

 A fost reconfirmat în această funcţie în 1991, de preşedintele George Bush (tatăl), de două ori, de preşedintele Bill Clinton şi pentru al cincilea mandat de către George Walker Bush (fiul).

La doar câteva săptămâni după ce a preluat funcţia de preşedinte al Rezervei Federale, la 11 august 1987, SUA s-a confruntat cu prăbuşirea Bursei şi a acţionat rapid pentru a asigura lichiditatea pe pieţe.

În această perioadă, Greenspan a devenit cunoscut pentru măsurile decisive în politica monetară.

În perioada mandatelor sale a condus Rezerva Federală prin mai multe evenimente cu repercusiuni economice importante, inclusiv două recesiuni ale SUA, criza financiară asiatică din 1997 şi atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Avea reputaţia de a fi puternic anti-inflaţie, susţinând conceptele economiei de piaţă liberă şi opunându-se implicării excesive a guvernului în problemele economice, notează.

Mulţi îi recunosc lui Greenspan meritul de a fi facilitat cea mai lungă expansiune economică oficială din istoria SUA.

El a fost, de asemenea, cunoscut pentru abilitatea de a construi un consens între membrii Federal Open Market Committee pe probleme de politică

După ce a părăsit Consiliul Guvernatorilor, în calitate de consilier privat a ţinut discursuri şi a oferit consultanţă firmelor prin intermediul companiei sale, Greenspan Associates LLC.

De-a lungul anilor, Greenspan a deţinut, de asemenea, multe funcţii în sectoarele publice şi private şi a fost recompensat cu numeroase distincţii.

Guvernul francez i-a acordat, în 2000, Legiunea de Onoare.

În 2002, Marea Britanie i-a acordat titlul onorific de Cavaler al Imperiului (Knight of the British Empire), deşi nu este cetăţean britanic, şi a acceptat, de asemenea, o poziţie de onoare (fără plată) la Trezoreria Majestăţii Sale în Regatul Unit.

În 2005 a primit Presidential Medal of Freedom din partea preşedintelui american George W. Bush.

Și-a scris memoriile intitulate The Age of Turbulence: Adventures in a New World, pe care le-a publicat în 2007.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola