Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Omul care a păstrat mantaua Sfântului Pavel
Articole online

Omul care a păstrat mantaua Sfântului Pavel

Prăznuit pe 26 mai, Sfântul Apostol Carp era originar din Troa. A fost unul din cei șaptezeci de apostoli ai Mântuitorului și apoi ucenic și slujitor al Sfântului Apostol Pavel.

Pavel a scris despre Carp în epistola a II-a către Timotei (4, 13). Marele apostol lăsase la el o manta, câteva cărți și niște pergamente pentru care îl roagă pe Timotei să i le aducă la Roma.

Sfântul Apostol Carp a fost pus de Sfântul Pavel episcop în Veria (Turcia). Mulți elini și iudei din Veria au primit botezul prin propovăduirea și mâinile lui.

În anul 66, cei rămași în păgânism și în legea mozaică s-au ridicat împotriva lui și l-au ucis cu sălbăticie. A fost îngropat în aceeași cetate.

Anterior, Carp propovăduise și în insula Creta.

Acolo a primit în locuința sa pe Sfântul Dionisie Areopagitul. Acesta se încreștinase în urma cuvântării Sfântului Apostol Pavel, ținută în areopagul din Atena (Fapte 17, 34).

Sfântul Dionisie mărturisește că Apostolul Carp era un om de o mare curăție a minții, foarte blând și smerit, încât i se arăta adesea Hristos înconjurat de îngerii Lui. Niciodată Carp nu începea să slujească Sfânta Liturghie până nu era încredințat de o vedere de Sus.

Registration

Aici iti poti reseta parola