Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Olandezii întemeiază VOC și se lansează în cucerirea lumii
Articole online

Olandezii întemeiază VOC și se lansează în cucerirea lumii

Pe 20 martie 1602, negustorii olanedezii se unesc și întemeiază împreună „Verenigde Oost Indische Compagnie” (VOC – Compania Indiilor Orientale).

Scopul lor este de a face negoț cu Indiile de Est, adică cu țările din Oceanul Indian și Insulinda, și de a aduce de acolo mirodenii, fără de care nu există o mâncare cumsecade: cuișoare, piper, nucșoară…

Potrivit site-ului istoric Hérodote, ideea le-a venit după ce un tânăr a povestit la Amsterdam călătoriile sale prin cuceririle portugheze din Oceanul Indian.

Crearea VOC urmărește să contracareze concurența care îi ruina pe negustorii olandezi.

Noua companie primește monopolul comerțul cu Indiile, ca și dreptul de a construi forturi și de a întreține în ele trupe armate.

În 1619, unul dintre agenții VOC debarcă la Djakarta și, cu o armată privată, cucerește insula Java. Djakarta este rebotezată Batavia, după numele latin al Țărilor de Jos, și își va recăpăta vechiul nume doar odată cu obținerea independenței Indoneziei, în 1948.

Din cucerire în cucerire, VOC va ajunge să creeze al doilea imperiu colonial al lumii, după imperiul britanic, din punct de vedere al bogățiilor!

Amsterdam devine placa turnantă a comerțului bănos cu mirodenii, iar Bursa de Valori, întrecând-o pe cea de la Anvers, va ajunge să domine capitalismul care tocmai se năștea.

De notat că termenul „bursă” vine de la numele unui neguțător din Bruges, Van der Bursen…

Registration

Aici iti poti reseta parola