Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Odiseea ajungerii în Scoția a cheiei de la camera în care a murit Napoleon. Cât costă s-o ai
Articole online

Odiseea ajungerii în Scoția a cheiei de la camera în care a murit Napoleon. Cât costă s-o ai

Cheia camerei în care a murit Napoleon, în timp ce se afla închis pe insula Sfânta Elena de către britanici, a fost scoasă luni la vânzare, pe site, de Casa de licitaţii Sotheby’s.

Piesa metalică de 13 centimetri a fost descoperită „într-un plic dintr-un cufăr aflat într-o casă scoţiană”, a declarat într-un comunicat David MacDonald, specialist în mobilier britanic la Sotheby’s.

„Familia care o avea a ştiut dintotdeauna că era pe undeva pe acolo, însă fusese ascunsă”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Un soldat pe nume Charles Richard Fox, care se afla pe insula Sfânta Elena după moartea împăratului francez în 1821, adusese cheia în Scoţia pentru a i-o da mamei sale, o mare admiratoare a lui Napoleon, căruia i-a trimis chiar dulciuri şi cărţi în timpul captivităţii sale.

Descendenţii săi au găsit în cele din urmă cheia şi au decis să o vândă la licitaţie.

„Vedem deseori obiecte asociate cu Napoleon – picturi importante sau mobilier provenind dintr-una din casele sale incredibile”, a comentat David MacDonald, „însă există ceva destul de puternic în această cheie, în special pentru că vine din locul unde a fost încarcerat şi din camera în care a murit”.

Fox a scos chiar el cheia din broască în timpul unei vizite după moartea lui Napoleon, după cum a explicat într-o notă datată 1822, care se vinde împreună cu obiectul.

Potrivit Sotheby’s, lotul ar putea fi achiziţionat pentru o sumă de până la 5.000 de lire sterline (5.500 de euro) după o licitaţie de patru zile, care se încheie joi.

Registration

Aici iti poti reseta parola