Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ochiul de sticlă cu care s-a ales la vârsta de trei ani l-a făcut celebru
Articole online

Ochiul de sticlă cu care s-a ales la vârsta de trei ani l-a făcut celebru

I s-a acordat postum o stea pe Hollywood Walk of Fame la 25 iulie 2013. Originile sale evreieşti din Ungaria au făcut ca în Budapesta să-i fie ridicată o statuie în rolul lui Columbo.

Interpretul celebrului detectiv Columbo, în serialul de televiziune cu acelaşi nume, actorul Peter Falk s-a născut la 16 septembrie 1927, la New York.

A fost fiul lui Michael Peter şi Madeline Falk, având descendenţii imigranţi evrei din estul Poloniei (la vremea respectivă parte a Imperiului Rus), din partea tatălui şi din Ungaria şi Cehia, din partea mamei.

La vârsta de trei ani, a suferit o intervenţie chirurgicală în care ochiul său drept a fost extirpat din cauza unui cancer şi a purtat pentru tot restul vieţii un ochi de sticlă.

În copilărie a fost un jucător pasionat de baseball şi baschet.

Bucătar în Marina Comercială

A absolvit liceul Ossining High School din Ossining, New York, apoi, a urmat pentru scurt timp cursurile Colegiului Hamilton.

A părăsit colegiul pentru a servi ca bucătar în Marina Comercială. Ulterior, a obţinut o diplomă în ştiinţe politice la New School, din New York. Şi-a luat masteratul în administraţie publică la Universitatea Syracuse, din New York.

A acceptat un post la biroul bugetului de stat în Connecticut, înainte de a deveni actor.

Prima nominalizare la Oscar

A început să joace când avea 26 de ani, dar nu s-a declarat oficial actor şi nu s-a mutat la New York până la 28 de ani.

La vârsta de 29 de ani, a studiat actoria cu Mark Twain Masquers din Hartford, Connecticut, şi apoi, cu Eva Le Gallienne, la Teatrul White Barn din Westport, Connecticut şi Sanford Meisner.

La cinci ani după ce a început să ia lecţii de actorie, a obţinut prima sa nominalizare la Oscar.

În 1956, a debutat pe Broadway şi a jucat în diverse producţii pe parcursul următorilor 20 de ani.

A început să lucreze la televiziune, în 1957, şi a apărut în seriale de televiziune, precum Studio One, Camera Three.

În 1961, a devenit primul actor nominalizat la Oscar şi Primetime Emmy în acelaşi an, primind nominalizările pentru cel mai bun rol secundar, din filmul Murder, Inc. (1960) şi pentru interpretarea din serialul de televiziune The Law and Mr. Jones (1960).

A repetat perfomanţa în 1962, fiind dublu nominalizat din nou pentru rol secundar din filmul Pocketful of Miracles (1961) la Oscar, dar câştigând Primetime Emmy pentru cel mai bun actor cu rolul din The Dick Powell Theatre: Price of Tomatoes (1962), un episod din serialul de televiziune The Dick Powell Theatre (1961).

 Columbo

Cel mai cunoscut rol al său este cel al detectivului Columbo, din serialul de televiziune cu acelaşi nume, difuzat între 1968-1978 şi 1989-2003. Nu a fost prima sa incursiune în interpretarea rolului de detectiv. În timpul unei piese de teatru din liceu, el a înlocuit într-un astfel de rol un student actor care s-a îmbolnăvit.

Dar el avea deja o lungă carieră în spate înainte de a îmbrăca faimosul trenci.

Maşina locotenentului Columbo, un Peugeot 403 Cabriolet din 1959, apare în aproape toate episoadele şi este tratată aproape ca un personaj.

A câştigat patru Primetimi Emmy pentru rolul său din serialul poliţist Columbo, şi încă şase nominalizări pentru acest rol.

A câştigat cu acest rol şi un Glob de Aur şi opt nominalizări la acest premiu, dar şi alte premii şi nominalizări.

A fost unul dintre actorii favoriţi al regizorului John Cassavetes, cu care a turnat şase filme.

Actorul Peter Falk a inspirat cel puţin două personaje de desene animate Hanna-Barbera. Dick Dastardly din Wacky Races (1968) s-a bazat pe Max Meen din The Great Race (1965), interpretat de Falk, iar Mumbly, câinele detectiv din The New Tom & Jerry Show (1975), a fost inspirat în mare măsură de Columbo.

A apărut în două filme care au fost selectate pentru Registrul Naţional de Film de către Biblioteca Congresului ca fiind semnificative „din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”: A Woman Under the Influence (1974) şi The Princess Bride (1987).

A fost căsătorit de două ori şi a avut două fiice cu soţia sa, Alyce Mayo: Catherine, detectiv particular în viaţa reală, şi Jackie.

Una dintre cele mai mari pasiuni ale sale a fost să deseneze.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola