Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Observatorul astronomic din Bucureşti şi-a pregătit tot utilajul ştiinţific, scria Scânteia în ziua eclipsei totale de soare din 1961
Articole online

Observatorul astronomic din Bucureşti şi-a pregătit tot utilajul ştiinţific, scria Scânteia în ziua eclipsei totale de soare din 1961

Pe 15 februarie sau împlinit 60 de ani de la eclipsa totală de Soare din 1961, vizibilă şi din România.

„Fenomenul a început în sudul Franţei odată cu răsăritul soarelui – umbra Lunii trecând apoi prin centrul Italiei, Iugoslavia, Bulgaria, România şi Ucraina de Sud, Ural, şi se va încheia în Siberia de vest odată cu apusul Soarelui.

Eclipsa va putea fi văzută numai din localităţile aşezate în drumul umbrei Lunii.

Umbra Lunii, de forma unui cerc turtit cu diametrul mare de 300 de kilometri şi diametrul mic de 120 km, se va deplasa spre răsărit, cu viteza de 660 m/s”, scria ziarul România Liberă din aceeași zi.

Publicaţia dădea şi recomandări pentru modul în care trebuia privit Soarele „În timpul eclipsei este necesar ca Soarele să fie privit numai prin ochelari de sudură, sticle afumate, sau clişee fotografice expuse la lumină şi developate.

Este indicat să privim soarele cu ochiul liber numai în timpul totalităţii eclipsei”.

Acelaşi ziar nota: „La noi în ţară eclipsa va fi vizibilă între orele 8,40 şi 11,18 ca parţială la nord de linia de trecere prin Tr. Severin-Ploieşti-Brăila, şi totală la sud de această linie (linia centrală trecând prin Zimnicea- Constanţa).

Durata totalităţii va fi pe linia centrală de 2 minute 33 secunde de la Zimnicea şi de 2 minute 37 secunde la Constanţa

La Bucureşti eclipsa va dura între orele 8,43 şi 11,12 având faza maximă la ora 9,55; eclipsa totală se va vedea aici timp de două minute şi 10 secunde”.

O eclipsa totală de Soare este un fenomen astronomic mai rar, eclipsa anterioară vizibilă din România a avut loc la 20 noiembrie 1816, iar următoarea s-a produs la 11 august 1999.

Eclipsa Solară totală este considerată ca fiind unul dintre cele mai impresionante fenomene astronomice vizibile de pe Pământ,

Următoarea eclipsa totală de Soare vizibilă din România o vom putea observa din România la 3 septembrie 2081, dar până atunci vom avea parte de mai multe eclipse parţiale de Soare.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola