Este vorba despre un vas zoomorf cu decor adâncit, potrivit Agenției Naționale de Arheologie.
Din imensa cantiate de ceramică recuperată în anul 2019 din situl cucutenian (mil. V î.Hr.) de la Cobani-Pe Stâncuță, raionul Glodeni, se evidențiază și vasul găsit pe fundul gropii nr. 126, explică un comunicat al agenţiei.
Recipientul a fost lucrat dintr-o pastă semifină și arsă oxidant, la cărămiziu, fiind acoperit la exterior cu o angobă de culoare alburie-gălbuie.
Vasul reprezintă un animal cornut: corpul este oval, capul fiind fixat pe un gît destul de scurt, prins perpendicular pe umărul vasului și prevăzut cu o perforație orizontală; două proeminenţe de pe cap indică coarnele, doi lobi laterali – urechile, iar două gropițe – ochii.
Pe spinarea animalului se deschide gura recipientului cu buza scundă trasă spre interior, iar cele patru picioare, dintre care unul este rupt din vechime, sunt scurte şi relativ subțiri, fiind retezate orizontal la bază, se mai arată în comunicat.
Lateral, pe umăr, recipentul prezintă două mici proeminențe, prevăzute cu câte un orificiu vertical. Partea de sus și corpul vasului sunt decorate prin caneluri și gropițe.
Vasele zoomorfe, considerate rituale, se întâlnesc destul de rar în așezările culturii Cucuteni-Tripolie.
Pentru vasul zoomorf de la Cobani deocamdată nu se cunosc analogii directe, fiind unicat, mai arată Agenţia Naţională Arheologică din Republica Moldova.