Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Oamenii fug acum 30.000 de ani de clima extremă și domesticesc plantele
Articole online

Oamenii fug acum 30.000 de ani de clima extremă și domesticesc plantele

Descoperirea a fost făcută în situl arheologic din zona peşterii Yahuai, situată în Regiunea Autonomă Guangxi Zhuang din sudul Chinei, unde au fost găsite resturi vegetale cu o vechime de 30.000 de ani, examinate de cercetători de la Institutul de Paleontologie Vertebrată şi Paleoantropologie şi de la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe şi de la alte institute.

Oamenii de ştiinţă au analizat fitoliţi – fragmente microscopice de silice care persistă mult după ce plantele au murit – şi au descoperit că populaţiile străvechi care au trăit în zona acestui sit au utilizat şi domesticit diverse plante în perioade diferite, transmite Agerpres.

Printre aceste plante se numărau specii precum ulm, bambus, palmieri şi plante din familia Oryza, care include orezul.

Fitoliţi de Oryza, vechi de 16.000 de ani, au furnizat dovezi cheie cu privire la domesticirea unor varietăţi de orez sălbatic de către populaţiile străvechi.

Fragmente de gresie descoperite în situl arheologic demonstrează că regiunea, datorită climei sale blânde de la acea vreme, a constituit un refugiu pentru oamenii din nord care se confruntau cu evenimente climatice extreme.

Studiul a fost publicat în jurnalul Science China Earth Sciences.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola