Evenimentul Istoric > Articole online > O zi din viața țarului Nicolae al II-lea față cu o zi de muncă a lui Brejnev
Articole online

O zi din viața țarului Nicolae al II-lea față cu o zi de muncă a lui Brejnev

„Dormit până la 10. Vremea a fost călduroasă. Am primit două rapoarte. Birilev a venit la micul dejun. Făcut plimbare lungă. La 6 primit Feodorov. Citit. Stana a venit la masa, a călărit cu noi și a rămas peste noapte”.

 

Deci, ultimul țar nu era foarte ocupat, dar cel puțin citea și putea face asta în mai multe limbi.

Și Leonid Ilici Brejnev a ținut un jurnal, în care a scris zilnic 10-20 de rânduri. Să vedem că făcea urmașul lui Lenin în aceeași zi de 10 aprilie, dar 61 de ani mai târziu: „Fost la vilă, luat masa de prânz. Borș cu varză prospătă. Odihnă, plimbare, citit câteva ziare. Privit la televizor, hochei, URSS-Suedia, câștigat URSS 4-2. Privit programul Vremea. Masa de seară, somn”.

Spre deosebire de secretarul general al PCUS,  „idiotul de Romanov” măcar citea.

Însemnarea lui Brejnev din 21 ianuarie 1977 este și mai bogată în informații: „Odihnă acasă prima jumătate a zilei, masa acasă. Greutate 85,2. A doua jumătate lucrat la Kremlin, semnate minute PB (Biroul Politic) din 20 ianuarie. Boguliubov a raportat”.

16 februarie: „Lucru acasă”.

18 martie: „Gimnastică. Discuții cu cernenko. Apoi cu tovarășii Gromîco, A.A., Andropov, Ustinov. Citit materialul despre vizita lui Vance. Telefonat Pavlov, G.S. în legătură cu costurile (următorul cuvânt tăiat). Citit tot felul de materiale cu Dolea Doroșina. Mers la circ”.

13 aprilie: „Dimineața treburi casnice obișnuite. Mi-au luat sânge dintr-o venă. De la 11 conversație cu Daoud. Problema întâlnirii unu-cu-unu a căzut. Odihnit bine – prânz. Lucrat cu Doroșina.

14 aprilie:Tolea m-a spălat pe cap. Greutate 86,7. Discuții cu Podgornîi, să-mi dăruiască carnetul de Komsomol nr.1. Cuvântare Teajelnikov, cuvântarea mea. Galea citit serial din Pravda despre limitarea armamentelor nucleare. Cine sunt autorii acestui material? Prânz, odihnă 2.30-4.10”.

Trebuie menționat că Brejnev era înnebunit să primească titluri și decorații. Pe seama aceste pasiuni a sa în URSS circulau zeci de bancuri, probabil că unele dintre ele erau despre „primul komosmolist” al Uniunii.

15 aprilie: „Zavidovo: 4 rațe, al 33-lea mistreț”.

23-24 aprilie: „Zile libere”.

3 mai: „Greutate 85,3. Discutat cu Resabenko. Convorbire telefonică cu Storojov? Știu ce vrea. Dicuție cu Cernenko K.U.? Despre agenda PB. Croitori – dat costumul gri, primit jacheta de piele la două rânduri. Telefonat I.V. Andropov – venit acasă și discutat. Lucrat cu Doroșina.

 3 iunie: primit cernenko – semnat minute, lucrat cu Galea Doroșina. Odihnă, zburat Zavidovo – 5 mistreți”.

Și Brejnev continua tot așa. „N-am fost nicăieri – nimeni n-a telefonat – m-am tuns și m-am bărbierit dimineață, m-am spălat pe cap, m-am plimbat puțin, corespondență. Privit meci Clubul Sportiv Central al Armatei care a pierdut în fața lui Spartak – băieți buni, au jucat bine. După discuția cu Ceaușescu vorbit cu Șevarnadze (sic!). Vânat seara la Astrahan, omorât 34 de gâște. Am făcut un duș bun”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola