Evenimentul Istoric > Articole online > O statuetă veche de 17.000 de ani, tip Venus, descoperită în România
Articole online

O statuetă veche de 17.000 de ani, tip Venus, descoperită în România

Descoperirea a avut loc la 21 iunie 2019, precizează un comunicat al Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească”.

Pentru precizarea vârstei exacte a statuetei au fost realizate câteva serii de datări radiocarbon. Astfel, rezultatul datărilor AMS a oferit vârsta de 17.000 de ani.

Aceasta înseamnă că ne aflăm în fața celei mai vechi sculpturi în piatră din România și din această parte a Europei, precum și printre cele mai importante descoperiri paleolitice din Europa.

Conservare intactă

O caracteristică excepțională a statuetei de la Piatra Neamț este oferită de conservarea intactă a acesteia, mai ales că majoritatea statuetelor paleolitice din piatră descoperite până în prezent au fost găsite în stare mai mult sau mai puțin fragmentară.

Realizată din gresie, statueta măsoară circa 10 cm și păstrează urme diverse de prelucrare.

După 100 de ani de la recuperarea celebrei statuete paleolitice de la Willendorf din Austria, considerată acum simbol național, noua descoperire de la Piatra Neamț contribuie substanțial la îmbogățirea patrimoniului paleolitic cu un obiect de artă remarcabil.

Expusă pentru prima dată

Venus de Piatra Neamț va fi expusă pentru prima dată publicului în cadrul unei conferințe de presă organizate de Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, la 18 decembrie.

În această lună muzeul împlinește șase ani de la înființare.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola