Evenimentul Istoric > Articole online > O scrisoare către „Moș Crăciun, în Cer” de acum 100 de ani
Articole online

O scrisoare către „Moș Crăciun, în Cer” de acum 100 de ani

În timp ce făceau cercetări în Strasbourg și zona învecinată, arheologii au avut surpriza să descopere, săptămâna trecută, o scrisoare pusă în plic, dar neexpediată, scrisă în anii 1930 de un copil lui Moș Crăciun, în care îi cere „o bicicletă” și „un carusel”.

„Dacă această scrisoare nu va ajunge la timp la destinatarul său… totuși, ce întâmplare incredibilă ca ea să fie descoperită cu câteva zile înainte de Crăciun!”, scrie pe pagina sa de Facebook Archéologie Alsace, un organism public care execută misiuni științifice și patrimoniale.

Descoperirea a fost făcută cu ocazia unei examinări a stării în care se află morile din zona Strasbourg, ocazie cu care arheologii au dat peste numeroase documente vechi de aproape o sută de ani.

Împrăștiate în camerele de la parterul unui depozit transformat în locuință, afectate de umezeală și de șoareci, se aflau acolo fotografii de familie, cărți poștale, invitații la masă…

Archéologie Alsace publică mai multe fotografii ale acestei scrisori adresate „lui Moș Crăciun, în Cer”, pe care micul autor îl asigură că îl iubește „din toată inima”.

Și insistă:

„Vreau să fiu cuminte pentru a-i face plăcere lui Mămica și lui Tăticu.”

Epistola, redactată cu un scris larg cu cerneală albastră, este decorată cu un desen în culori în care este înfățișat Sfântul Nicolae aplecat peste trei copilași aflați într-un cufăr de lemn.

Ce cadouri dorea să îi aducă Moșul acum 90 de ani? „O bicicletă și un mic carusel”.

Scrisoarea se încheie cu o mențiune pe care copiii de astăzi, vai!, uită atât de des să o facă:

„Îmbrățișați-L pentru mine pe micul Iisus…”

Registration

Aici iti poti reseta parola