Evenimentul Istoric > Articole online > O pictură a lui Churchill vândută de Angelina Jolie spulberă toate așteptările
Articole online

O pictură a lui Churchill vândută de Angelina Jolie spulberă toate așteptările

Scos la vânzare de Angelina Jolie, tabloul, intitulat „Turnul moscheii Koutoubia”, reprezintă un peisaj din Marrakech, oraș unde lui Churchill îi plăcea să evadeze.

Unul dintre cele mai faimoase tablouri realizate de fostul premier britanic Winston Churchill (1874-1965) a fost adjudecat luni, pentru 7 milioane de lire sterline (8,1 milioane de euro), de către un cumpărător a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

Licitația a fost organizată la Londra de casa de licitații Christie’s.

„Turnul moscheii Koutoubia” din Marrakech, pictat cu ocazia unei vizite oficiale în Maroc, în 1943, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a spulberat astfel estimările (între 1,7 și 2,8 milioane de euro).

Cu cheltuielile de licitație, prețul de vânzare al tabloului se ridică la 8,285 de milioane de lire sterline, adică aproape 9,6 milioane de euro, informează AFP.

Uleiul pe pânză, scos la vânzare de actrița americană Angelina Jolie, este considerat „tabloul cel mai important al lui Winston Churchill” datorită „legăturilor sale cu istoria secolului al XX-lea”, a subliniat istoricul de artă britanic Barry Phipps în catalogul licitației.

Peisajul simplu, fără multe elemente ornamentale, are în centru minaretul, simbolul puterii dinastiei almohazilor, înconjurat de zidurile orașului vechi și având pe fundat munții înzăpeziți.

Churchill i-a dăruit pictura lui Franklin D. Roosevelt. Unul dintre fiii fostului președinte american a vândut-o în anii 1950, iar apoi aceasta a avut mai mulți proprietari, până în 2011, când a ajuns în colecția cuplului Angelina Jolie – Brad Pitt.

Politicianul conservator a început să picteze relativ târziu, când avea 40 de ani. Dorind să evadeze de tulburările politice și de monotonia londoneză, Churchill a descoperit frumusețea Marrakech-ului în anii 1930. El va face aici șase călătorii în 23 de ani.

O fotografie din presa vremii îi înfățișează pe Churchill și Roosevelt admirând împreună apusul de soare peste panorama care va inspira tabloul.

În cadrul aceleiași sesiuni de licitație, alte două picturi ale lui Churchill au atins prețuri neașteptat de mari: un peisaj din Marrakech, adjudecat pentru 1,8 milioane de lire sterline (2,18 milioane de euro), care era estimat la 300.000-500.000 de lire, și o vedere asupra Catedralei St. Paul din Londra, estimată la 200.000-300.000 de euro și adjudecată pentru 880.000 de lire sterline (1,2 milioane de euro).

Registration

Aici iti poti reseta parola