Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O pensionară a moștenit de la tatăl ei un Rafael autentic
Articole online

O pensionară a moștenit de la tatăl ei un Rafael autentic

După nouă ani de investigații, un istoric al artei este pe punctul de a confirma afirmațiile unei pensionare, care susține că are în casă un tablou de Rafael.

Istoria artei este plină de descoperiri surprinzătoare. O pensionară de 72 de ani, din Cannes, este convinsă că a moștenit de la tatăl său o Madonna cu garoafe de Rafael. O investigație îndelungată i-ar putea da dreptate.

Laure Chevalier, istoric de artă specializat în descoperirea trecutului operelor, lucrează la acest subiect de mai bine de nouă ani, relatează Nice-Matin.

Pentru realizarea cercetării, ea urmărește toate pistele: analiza pigmenților, biografia artistului, stilul. Însă recurge și la tehnologia de vârf: reflectografie, infraroșii, fluorescență X…

Unele dintre tehnologii coincid cu cele utilizate de Perseverance, robotul NASA trimis pe Marte.

Astăzi, Laure Chevalier nu mai are nici o îndoială:

„Este o operă de artă cu o valoare de patrimoniu majoră. Locul său este într-un mare muzeu. Convingerea mea profundă, bazată pe imagistică și pe analizele științifice, este că e într-adevăr un Rafael.”

O altă operă, botezată și ea Madonna cu garoafe și atribuită lui Rafael este expusă la National Gallery de la Londra. Muzeul din capitala Marii Britanii a achiziționat-o în anul 2004 pentru suma de 32.5 milioane de euro.

Chevalier crede că există două versiuni ale acestei picturi. Cea de la Cannes ar putea fi originalul sau o a doua versiune, terminată de Ridolfo Ghirlandaio, un apropiat al maestrului din Urbino.

Dacă opinia Laurei Chevalier va fi acreditată și de alți experți iar opera va fi atribuită oficial lui Rafael, piața de artă s-ar putea în curând să dea în clocot.

Proprietara tabloului, care l-a moștenit de la tatăl ei, pasionat de artă, dorește înainte de orice să obțină recunoașterea internațională.

„Am știut dintotdeauna că opera mea este autentică. (…) Aș fi încântată să ajungă într-un muzeu. Pentru ca toată lumea să vadă cât este de frumoasă.”

Registration

Aici iti poti reseta parola