Evenimentul Istoric > Articole online > O pagină dintr-unul dintre cele mai vechi exemplare din Coran, vândută la licitaţie
Articole online

O pagină dintr-unul dintre cele mai vechi exemplare din Coran, vândută la licitaţie

Este unul dintre cele mai vechi manuscrise, care ar fi fost redactat la puţin mai mult de un secol după dispariţia Profetului Mahomed.

Cumpărătorul este un cetăţean saudit, potrivit L’Est Republicain.

Vânzătorul este un colecţionar originar din nord-estul Franţei.

Cum arată manuscrisul

Dimensiunea manuscrisului care este aproape intact este de 33,5×31 cm.

El este datat din prima jumătate a secolului al VIII-lea şi „reprezintă un text de 18 rânduri, în limba arabă, pe pergament, în scrierea hijazi, cu cerneală maro, prezentând Sura XIX Maryam versetele de la 72 la versetul final 98 (trunchiat), şi și o friză ornamentală constând dintr-un încurcătură de inele încadrate în puncte triunghiulare în partea de jos a paginii”, spune expertul de la Paris care s-a ocupat de autentificare.

Valoare deosebită

Coranul este cartea sfântă a islamului. El reuneşte revelaţiile pe care Dumnezeu le-a transmis prin Arhanghelul Gabriel Profetului Mahomed, între 612 şi 632.

După moartea lui Mahomed în 632, aceste revelaţii au fost transcrise pentru a constitui textul coranic, a cărui versiune finală ar fi fost finalizată între 650 şi 655.

Astfel, pagina adjudecată la licitaţie ar face parte dintr-unul dintre cele mai vechi manuscrise, deoarece ar fi fost compusă la doar un secol după de Profetul a murit.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola