O limuzină blindată de-ale lui Stalin a fost furată, la Moscova

 

O limuzină blindată ZIS-115, utilizată de dictatorul sovietic Iosif Stalin, începând din 1949, a fost furată în noaptea de 26 spre 27 decembrie, la Moscova, anunță presa rusă.

Postul Baza a anunțat pe Telegram că șase indivizi au pătruns într-un garaj aflat în nordul capitalei ruse, au urcat mașina pe o platformă și au demarat către o direcție necunoscută.

Poliția este în căutarea infractorilor, potrivit baza.ru.

Sursa citată scrie că, conform documentelor, limuzina blindată aparținea șefului serviciului de securitate al oligarhului ucrainean Ruslan Tarpan.

ZIS-115 este un automobil legendar sovietic din clasa de lux. Acesta a fost produs în câteva serii între anii 1949-1955, la uzina de automobile care purta numele lui Stalin.

 

Limuzina era destinată cadrelor superioare ale Partidului Comunist din URSS, de-a lungul anilor fiind asamblate doar 56 de exemplare.

Sub capota lui ZIS-115 era instalat motorul împrumutat de pe ZIS-110, o unitate pe benzină de 6.0 litri volum, capabilă să dezvolte 140 de cai putere.

În prezent, exemplarul celebru care i-a aparținut lui Stalin, are o valoare aproximată la 2.500.000 de euro.

UPDATE

Limuzina a fost găsită de poliţie după 24 de ore, într-un garaj din centrul capitalei Rusiei.

Încă nu este clar dacă hoţii intenţionau să mute vehiculul sau dacă l-au abandonat pur şi simplu în acel garaj. Până în prezent, nu se cunoaşte identitatea făptaşilor şi nici nu există informaţii potrivit cărora vreun suspect ar fi fost reţinut de poliţie.