Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O jumătate de secol de când marxismul a câștigat pentru prima data în America de Sud
Articole online

O jumătate de secol de când marxismul a câștigat pentru prima data în America de Sud

Născut la 26 iulie 1908, Salvador Allende a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi s-a implicat în politică încă din anii studenţiei, devenind unul dintre liderii mişcării studenţeşti în lupta împotriva regimului.

La vârsta de 16 ani s-a înscris voluntar în regimentul de cavalerie Coraceros din Vina del Mar.

Ales de colegii săi preşedinte al Centrului de Medicină şi apoi vicepreşedinte al Federaţiei Studenţilor, a participat, în 1931, la acţiunile care au dus la căderea guvernului Carlos Ibanez.

După o scurtă perioadă de arest, a reluat lupta pentru revendicări sociale, iar în 1932 a fost arestat din nou şi judecat la Valparaiso de Curtea Marţială.

A fost achitat şi, în 1933, s-a numărat printre fondatorii Partidului Socialist Chilian.

A fost ales, în 1937, membru al Camerei Deputaţilor din partea circumscripţiei Valparaiso şi în perioada 1939-1941, a fost ministru al sănătăţii în guvernul lui Pedro Aguirre Cedra.

În această perioadă, a fondat Serviciul Naţional al Sănătăţii şi a desfăşurat o eficientă activitate în domeniul social, fapt pentru care a fost supranumit „ministrul săracilor”.

În 1938, a fost ales secretar general adjunct al Partidului Socialist, iar în 1943, secretar general.

Între 1945-1970, a fost, din nou, senator şi, ulterior, vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Senatului. A candidat fără succes la preşedinţie în 1952, 1958 şi 1964, din Partea Unităţii Populare (Frente del Pueblo), grupare pe care a constituit-o din partide de stânga.

În 1970, a fost ales preşedinte al Republicii Chile, candidând tot din partea Unităţii Populare – a fost primul marxist care a câştigat puterea în urma scrutinului popular liber.

Noul guvern s-a confruntat cu serioase probleme de ordin economic – inflaţia a crescut cu 30 de procente, iar 20% din populaţia adultă de sex masculin nu avea slujbă. Ca o consecinţă firească a acestei situaţii, s-a estimat că 15% din copii sufereau de malnutriţie.

Salvador Allende a dispus creşterea salariilor cu aproximativ 40% şi a interzis creşterea preţurilor. Industria de cupru a fost naţionalizată şi au fost restabilite relaţiile diplomatice cu R.D. Germană, Cuba şi China.

A fost înlăturat de la putere la 11 septembrie 1973, în urma unui puci militar. Salvador Allende a murit în timpul luptelor desfăşurate în palatul prezidenţial. La conducerea statului a urmat generalul Augusto Pinochet.

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola