Evenimentul Istoric > Articole online > O farsă a contribuit la independența statului Monaco
Articole online

O farsă a contribuit la independența statului Monaco

Data coincide cu ziua în care primul membru al familiei Grimaldi a reușit să pună stăpânire „asupra stâncii” pe care se află astăzi Palatul Prințului de Monaco.

În 1297 era doar un castel și un punct strategic vital. Această stâncă a devenit nucleul viitorului stat Monaco, care astăzi se întinde pe o suprafață de 198 de hectare.

Familia Grimaldi era de origine italiană și provenea din orașul Genova. A fost una dintre cele mai bogate și puternice familii din Genova în tot Evul Mediu.

Când a început disputa în oraș privind dreptul fiecăruia de a deține controlul, unul dintre membrii curajoși ai familiei Grimaldi, Francesco, a decis să cucerească stânca prin ocuparea castelului.

Astfel și-a creat un avantaj considerabil în fața inamicilor săi. Doar că nu era foarte simplu de pătruns în castel.

Conform history.info, Grimaldi a organizat o farsă prin care i-a păcălit pe toți.

El s-a deghizat într-un călugăr franciscan și i s-a permis intrarea în castel. Apoi a invitat câțiva dintre oamenii săi să i se alăture, iar castelul a fost preluat pașnic. Pentru ingeniozitatea sa s-a ales cu porecla de “Il Malizia”.

Astăzi Principatul Monaco este condus de Albert al II-lea, descendent al familiei Grimaldi și fiul faimoasei actrițe Grace Kelly şi al prinţului Rainier.

La ultimul recensământ, principatul avea 39.000 de locuitori.

Registration

Aici iti poti reseta parola