Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O familie a avut timp de 250 de ani o capodoperă în bucătărie și nu a știut
Articole online

O familie a avut timp de 250 de ani o capodoperă în bucătărie și nu a știut

Franța pare să fie campioana unor astfel de regăsiri.

Un astfel de caz s-a petrecut la Toulouse, în 2018, când comisarul de licitație Marc Labarde a descoperit o pânză de Caravaggio, având ca temă pe Iudita tâindu-i capul lui Olofern.

Ulterior, tabloul a fost retras de la licitație și vândut într-o înțelegere bilaterală.

În 2019, o operă a maestrului pre-renascentist Cimabue a fost descoperită într-o bucătărie a unei case din Compiegne și care a fost vândută pentru mai bine de 24 de milioane de euro, adică de șase ori estimarea inițială.

Tot la Compiegne, mai recent, a fost descoperit un desen inedit de Bernini, adjudecat pentru 1,9 milioane de euro în luna martie.

În această seară, la Epernay, va fi scos la licitație lucrarea „Filosof citind”, pictată în jurul anului 1770, de către unul din artiștii francezi majori, Jean-Honore Fragonard (1732-1806).

Pânza, dispărută timp de două secole și jumătate, este estimată la 1,5-2 milioane de euro.

Redescoperită la începutul anului, cu ocazia unui inventar de succesiune dintr-un apartament din regiunea Marna, opera a fost păstrată din generație în generație de aceeași familie cu origini în aristocrația franceză din secolul XVIII.

De-a lungul anilor, numele autorului lucrării a fost uitat. Printre numeroase bibelouri și tablouri mediocre atârnate pe pereți, avocatul Antoine Petit a remarcat o pânză originală, de formă ovală, neobișnuită pentru tablourile franceze din acea perioadă.

Transformat în detectiv, avocatul examinează tabloul, foarte murdărit de anii trecuți, și rama de lemn.

Pe spatele ramei, el distinge o inscripție subțire cu cerneală, foarte greu lizibilă și pe care proprietarii nu o băgaseră de seamă: „Fragonard”.

Un indiciu promițător pentru Petit, care încredințează tabloul unui cabinet de expertiză. După o cercetare aprofundată a lucrării, experții confirmă că acesta îi aparține cu adevărat lui Fragonard și plasează realizarea între anii 1767-1770.

Pânza reprezintă un bătrân cu ținuta neglijentă, cu părul în dezordine și văzut printr-o fereastră în timp ce citește.

Fragonard a împrumutat de la Rembrandt tema filosofului la masa lui de lucru, renunțând la subiectele care îl făcuseră faimos în epocă, mai libertine și galante.

Este vorba de o perioadă mai puțin cunoscută din cariera lui Fragonard, și de aceea foarte căutată pe piața de artă.

Registration

Aici iti poti reseta parola