Evenimentul Istoric > Articole online > O comoară de monede bizantine din secolul al V-lea, descoperită în Bulgaria
Articole online

O comoară de monede bizantine din secolul al V-lea, descoperită în Bulgaria

Monedele nou-descoperite sunt 14 piese reprezentându-l pe Împăratul Teodosie al II-lea (408-450 d.Hr.), una care o reprezintă pe soţia sa Aelia Eudocia şi o alta care îl reprezintă pe vărul lui, Împăratul Valentinian al III-lea, împărat al Imperiului Roman de Apus între 425 şi 455 d. Hr., cu puţin timp înaintea căderii imperiului, dar şi 40 de monede din bronz.

„Descoperirea a avut loc în ultimele patru zile, în apropierea spitalului local, într-un loc care până acum nu a fost suficient explorat”, a declarat un purtător de cuvânt al municipalităţii. Monedele au fost localizate în cadrul unor săpături arheologice la câţiva metri de Muzeul Mozaicurilor din acest oraş, la aproximativ 400 de kilometri de Sofia.

În aceeaşi zonă au fost găsite, în 1929, aproximativ 100.000 de monede de argint din epoca lui Marcus Antonius.

„Presupunem că monedele au fost ascunse în timpul unui atac al hunilor împotriva oraşului, care au distrus Marcianópolis (numele clasic al oraşului Devnya) şi această comoară a rămas îngropată până acum”, a declarat Hristo Kuzov, şeful echipei care a găsit comoara.

Monedele de bronz erau utilizate în tranzacţiile zilnice, în timp ce monedele de aur erau depozitate în locuri speciale, deoarece erau destinate unor cheltuieli semnificative.

Arheologii cred că monedele, care au fost găsite într-o cutie ceramică, aparţineau unui militar de rang înalt sau unui comerciant înstărit.

Marcianópolis – numit astfel în onoarea Ulpiei Marciana, sora împăratului Traian – a fost un important centru economic şi religios al Imperiului Roman şi, ulterior, al Bizanţului.

În 447, hunii conduşi de legendarul Attila s-au confruntat cu forţele Imperiului Roman de Răsărit în Bătălia de la râul Utus, astăzi cunoscut ca râul Vit, un afluent al Dunării, în nord-vestul Bulgariei. După aceasta, hunii au năvălit în majoritatea provinciilor balcanice ale Imperiului Roman, amintește archaeologyinbulgaria.com.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola