Evenimentul Istoric > Articole online > O boală care a terorizat lumea şi a ucis peste 200 de milioane de oameni a reapărut în China
Articole online

O boală care a terorizat lumea şi a ucis peste 200 de milioane de oameni a reapărut în China

În ultimii 20 de de ani au fost înregistrate 50.000 de cazuri în lume.

Două persoane au fost spitalizate la Beijing după ce au contractat ciumă pulmonară, a confirmat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ciuma pulmonară (sau pneumonică) este cea mai rară, dar cea mai virulentă formă de ciumă, cu o posibilă transmitere de la persoană la persoană printr-o simplă tuse.

Periculoasă

Rata mortalităţii sale poate fi ridicată, însă tratamentul cu antibiotice este eficient, dacă este administrat în 24 de ore.

Ambele cazuri au fost confirmate marţi de către medici. Pacienţii proveneau din Mongolia Interioară, o regiune din nordul Chinei.

Bolnavii au fost internaţi într-un spital din districtul Chaoyang, din estul capitalei chineze, cu o populaţie de 20 de milioane de locuitori.

Transmiterea ciumei pulmonare se face prin contact strâns, cel între cei doi pacienţi fiind în prezent examinat de către doctori, a precizat o sursă OMS.

Teroarea

Omenirea a fost terorizată de-a lungul secolelor de un inamic invizibil cu ochiul liber. Bacteria Yersinia pestis, care provoacă ciuma a ucis peste 200 de milioane de persoane pe plan mondial şi a dus la izbucnirea a două epidemii teribile, în secolele al VI-lea şi al XIV-lea.

Yersinia pestis a cauzat două dintre cele mai distrugătoare pandemii din istoria omenirii: Ciuma lui Iustinian, din secolul al VI-lea, denumită astfel după împăratul bizantin care deşi s-a îmbolnăvit, a reuşit să supravieţuiască şi Moartea Neagră, din secolul al XIV-lea.

Şobolanii purtători de purici ce transportau bacteria ucigaşă au contribuit la răspândirea bolii în rândul oamenilor.

Ciuma lui Iustinian a ucis între 20 de milioane şi 50 de milioane de oameni, iar Moartea Neagră, cel puţin 150 de milioane de persoane, scrie rfi.ro.

Dar boala nu a dispărut cu adevărat niciodată, subliniază CNN.

Registration

Aici iti poti reseta parola