Evenimentul Istoric > Articole online > Numele Trandafirul – ultimă crimă oribilă a Securității
Articole online

Numele Trandafirul – ultimă crimă oribilă a Securității

Operațiunea a fost comandată de Elena Ceaușescu, care era în contact cu dictatorul Nicolae Ceaușescu aflat în Iran, şi a fost minuţios pregătită.

Din partea conducerii de partid și de stat au participat la luarea deciziei Tudor postelnicu și Emil Bobu.

În urma şedinţei din seara zilei de 18 decembrie 1989, convocată de generalul Constantin Nuţă, șeful Miliției, s-au stabilit sarcini precise: col. Nicolae Ghircoiaş, directorul Institutului de Criminalistică al Inspectoratului General al Miliției, să coordoneze activitatea de selecţionare a cadavrelor care urmau a fi ridicate, întrucât cunoştea situaţia morţilor şi răniţilor, el consultând în acest sens evidenţele spitalului.

Deheleanu Ion, șeful Miliției Timiș, să asigure vehicul pentru transport.

Ion Corpodeanu, locțiitorul Miliției Timiș. să desemneze echipa de lucru.

Trandafirul, pe ore

Ora 8:00: Procurorul-şef adjunct Gheorghe Diaconescu este prezent la Direcţia Sanitară la dr Rodica Novac împreună cu Ghircoiaş.

Ora 9:00: Spitalul Judeţean este înconjurat de trupe de militari, securişti, miliţieni sub comanda maiorului Veverca şi mr. Dragoş. Concomitent, se interzice orice vizită în spital, permiţându-se numai intrarea personalului medico-sanitar pe bază de legitimaţie.

Ora 10:00: generalii Nuţă şi Mihalea, adjunctul lui Nuță, sunt reperaţi în holul spitalului, împreună cu alte zece persoane. În urma vizitei la spital, procurorul adjunct al României îi cere colonelului Ghircoiaş, şeful Laboratorului criminalistic din IGM, să trimită la Spitalul Judeţean o echipă pentru operaţiunea de verificare a celor decedaţi.

Ora 14:00: sunt aduşi în morgă de autopsierul Traian Bodonea saci de nailon. Procurorul Diaconescu a venit în după-amiaza zilei de 18 decembrie, ora 17:00, la Direcţia Sanitară.

Ora 18:00: dr Golea, directorul Spitalului Judeţean, este vizitat de col. Sima Traian, șeful Securității Timiș, şi col. Ghircoiaş.

Ora 19:00: doctorul Golea ridică cheia de la morgă.

Ora 23:00: Ghircoiaş şi Corpodeanu îi cer dr Golea să deschidă morga, ceea ce a şi făcut. A urmat ridicarea cadavrelor, 43 la număr, între 1:30 şi 4:15.

A fost adusă o dubă autofrigorifică însoţită de o Dacie albă din care au coborât trei persoane. Ulterior s-a stabilit că dintre cele 43 de cadavre, 35 erau identificate, iar opt neidentificate.

Întrucât la ferestre se adunaseră bolnavi care priveau operaţiunea, Ghircoiaş şi Corpodeanu au cerut să fie stinsă lumina din curtea spitalului.

Ora 4:15: A luat sfârșit operațiunea de îmbarcare a cadavrelor în autoizotermă, care părăsește curtea spitalului, însoțită de autoturismul Dacia amintit mai sus. Luminile din curtea spitalului au fost aprinse din nou, iar trupele ce asigurau dispozitivul de apărare și-au reluat pozițiile inițiale.
De la Spitalul Județean Timiș sunt ridicate registrele de consultații, de internări, procesele-verbale de constatare a decesului și fișele de mișcare ale bolnavilor, împachetate în două colete și predate col. Ghircoiaș. Ulterior, unele registre au fost înapoiate, din ele lipsind însă anumite file.
Ora 5:20: șoferul Dorel Cioacă, care dormea în biroul căpitanului Ciucă – ofiter de Securitate, este trezit.
Ora 5:45: autoizoterma pornește spre București pe ruta Sibiu- Râmnicu Vâlcea – Pitești, fiind escortată de Dacia albă.
Cele două autovehicule au fost așteptate la km 36 de pe autostrada Bucurețti-Pitești de o echipă de ofițeri condusă de Ion Baciu. Din momentul preluării transportului, operațiunea primea indicativul „Acțiunea Vama”.

Incinerarea

În jurul orei 17 autoizoterma și echipa de însoțitori din București au ajuns la crematoriul „Cenușa” din București, unde au fost primite de Gheorghe Ganciu, director al Administrației Cimitirelor din București, colonel de Securitate în rezervă, și de administratorul Crematoriului Cenușa, Iosef Emilian Zamfir, care era de asemenea ofițer de Securitate trecut în rezervă.

Ei au întrerupt alte operații de incinerare care erau în curs, și au început incinerarea cadavrelor sosite de la Timișoara.

Pentru reușita acțiunii, celor 5 fochiști le-a fost dat câte un plic cu 2000 de lei, și aceștia au început lucrul imediat, fără obiecțiuni. Col. Moraru a trimis 6 ofițeri pentru asigurarea pazei.

În jurul orei 18:00 fost începută descărcarea cadavrelor, incinerarea începând aproape imediat și continuând toată noaptea.

Ultimul cadavru a fost descărcat pe 20 decembrie în jurul orei 4:00, și atunci autoizoterma a părăsit crematoriul. Incinerarea a fost finalizată în jurul orei 8:30.

În jurul orei 10:00 col. Baciu a raportat col. Moraru încheierea acțiunii, care l-a trimis la crematoriu pe șoferul Nuțu Dorel Marian cu o autodubă, în care au fost încărcate cele 4 tomberoane cu cenușă și transportate pe raza localității Popești-Leordeni, unde conținutul lor a fost deversat într-o gură de canal

.
Nu s-a putut stabili după ce criterii s-au ales cadavrele, fiindcă ele nu s-au luat la rând şi nici după tipul şi gravitatea leziunilor.

După felul cum a decurs acţiunea, selectarea fusese deja efectuată: în dimineaţa de 18 se selectaseră deja morţile patologice din spital de cei împuşcaţi, iar doctorul Golea a indicat cele două categorii.

Doctorul Golea a declarat, Comisiei de analiză a evenimentelor petrecute în unităţile sanitare din municipiul Timişoara în perioada 16-22 decembrie 1989, compusă din 11 medici, că cei doi aveau fiecare câte o listă pe care bifau, dar că selectarea se făcea pe baza indicaţiilor lui Ghircoiaş. Apoi maşinile au plecat cu destinaţia Bucureşti.

Execuții în spital

Medicii care au făcut parte din comisia de anchetă, în frunte cu dr. Marius Nicolcioiu, au avut bănuieli că au existat execuţii şi în spital.

Prof. dr Nicolcioiu susţinea că în spital au avut loc cel puţin zece crime, doar două fiind dovedite.

„Este adevărat, aşa cum am stabilit noi, că unii au dat ajutor. Fiindcă în Spitalul Judeţean s-au făcut crime.

Cifra este, după părerea mea, cam de zece asasinate. Noi am putut dovedi două. Cazurile Gârjoabă şi Tasală.

Au existat cazuri de persoane care au fost împuşcate în spital, dar care veniseră rănite uşor. Cred că au fost împuşcate în lift.

Noi aveam la Urgenţă, unde eu eram şef, două lifturi la dispoziţie. La unul au venit securiştii şi au spus că le iau ei în exploatare, să-l folosească numai ei.

Din această cauză cred eu că au fost persoane împuşcate în lift.

Mai târziu am găsit la secţia de Radiologie, pe nişte coridoare, nişte cartuşe.

Bănuiesc că şi acolo s-a mai întâmplat ceva”, spunea doctorul Nicolcioiu.

Lista persoanelor incinerate la Crematoriul „Cenuşa”, din Bucureşti, aduse de la Spitalul Judeţean Timişoara în noaptea de 18-19 decembrie:

–  1. Andrei Maria
–  2. Apro Mihai
–  3. Balogh Pavel
–  4. Balmus Vasile
–  5. Barbat Lepa
–  6. Banciu Leontina
–  7. Belehuz Ioan
–  8. Belici Radian
–  9. Caceu Margareta
–  10. Chorosi Alexandru
–  11. Cruceru Gheorghe
–  12. Carpin Dănuţ
–  13. Csizmarik Ladislau
–  14. Ciobanu Constantin
–  15. Wittman Petru
–  16. Nagy Eugen
–  17. Ferkel Suteu Alexandru
–  18. Florian Antoniu Tiberiu
–  19. Girjoaba Dumitru Constantin
–  20. Hategan Petru
–  21. Iosub Constantin
–  22. Iotcovici Gheorghe Nuţu
–  23. Ewinger Slobodanca
–  24. Ianos Paris
–  25. Luca Rodica
–  26. Lăcătuş Nicolae
–  27. Munteanu Nicolae Ovidiu
–  28. Miron Ioan
–  29. Motohon Sliviu
–  30. Mardare Adrian
–  31. Otelita Aurel
–  32. Opre Gogu
–  33. Osman Dumitru
–  34. Radu Constantin
–  35. Sporer Rudolf Herman
–  36. Stanciu Ioan
–  37. Sava Angela Elena
–  38. Zabulica Constantin
–  39. Zornek Otto
–  40. cadavru neidentificat
–  41. cadavru neidentificat
–  42. cadavru neidentificat
–  43. cadavru neidentificat

Registration

Aici iti poti reseta parola