Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Nu plânge, Argentina! 19 septembrie – Răsturnarea lui Peron
Articole online

Nu plânge, Argentina! 19 septembrie – Răsturnarea lui Peron

Juan Domingo Peron, preşedinte al ţării în perioada 1946-1955, 1973-1974, s-a născut la 8 octombrie 1895, în Lobos, provincia Buenos Aires.

A absolvit Colegiul Militar, continuându-şi studiile la Şcoala Militară de Război, pe care a absolvit-o în 1929.

În 1930, a luat parte la lovitura militară care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Hipolito Yrigoyen, fiind numit secretarul particular al ministrului de război (1930-1935).

În 1941, a pus bazele Grupului Oficialilor Uniţi (GOU), iar în 1943 s-a alăturat unei conspiraţii militare care a înlăturat guvernul condus de Ramon Castillo.

În 1945, a devenit vicepreşedinte şi ministru de război, câştigând respectul muncitorilor dezavantajaţi numiţi „descamisados”, având şi susţinerea populară şi militară.

La 9 octombrie 1945, Peron a fost înlăturat din poziţia sa printr-o lovitură militară. A fost închis, acest lucru provocând o criză în guvern.

 La 17 octombrie, datorită demonstranţilor agitaţi, a fost eliberat şi internat într-un spital militar, simulând faptul că este bolnav. În acea noapte, Peron a vorbit în faţa a 300.000 de oameni, cuvintele sale fiind transmise prin radio în toată ţara.

În discursul său, Peron promitea conducerea oamenilor spre victorie în alegerile prezidenţiale şi construirea unei naţiuni puternice şi prospere. Câteva zile mai târziu, s-a căsătorit cu Eva Duarte, pe care argentinienii au numit-o Evita.

După o campanie electorală controversată, echipa Peron-Quijano a câştigat alegerile în februarie 1946, cu 56% din voturi.

Naționalizările

Peron a condus ţara în mod autoritar şi a luat decizii de mare importanţă: a naţionalizat căile ferate, telefonia, gazul şi câteva companii de electricitate; la fel a procedat şi cu Banca Centrală şi a instituit o serie de reforme sociale. Peron a fost reales preşedinte în 1951.

Moartea Evitei, în 1952, cumulată cu dificultăţile economice, cu nemulţumirile muncitorilor, precum şi cu excomunicarea din cadrul Bisericii Romano-Catolice a slăbit poziţia sa şi, pe 19 septembrie 1955, a fost înlăturat pentru a doua oară de forţele militare, fiind exilat în Paraguay.

Ulterior, Peron s-a stabilit la Madrid, unde în 1961 s-a căsătorit cu fosta dansatoare argentiniană Maria Estela Martinez.

Se reîntoarce în Argentina în 1973, fiind reales ca președinte, însă mandatul său a durat mai puțin de 9 luni, murind în 1974.

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola