Nord-irlandezii se opun reunificării insulei și după Brexit

 

Chestiunea reunificării insulei Irlanda a revenit în actualitate odată cu Brexitul.

Însă, un sondaj publicat marţi de cotidianul The Belfast Telegraph arată că majoritatea electoratului din Irlanda de Nord s-ar opune unificării insulei Irlanda dacă un referendum în această privinţă ar avea loc mâine.

Unificarea Irlandei ar fi susţinută de numai 29% dintre alegătorii nord-irlandezi, în timp ce 52% s-ar opune acestui scenariu, arată studiul realizat de Universitatea din Liverpool şi Consiliul pentru Studii Sociale şi Economice britanic.

Restul de 19% dintre cei intervievaţi au răspuns că nu ştiu cum ar vota. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2.000 de persoane în perioada 28 decembrie 2019-11 februarie 2020.

”Rezultatele sondajului oferă un antidot la recentele comentarii entuziaste despre iminenţa unificării irlandeze”, a explicat Jon Tonge, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Liverpool, potrivit Agerpres.

Poate peste 20 de ani

El a adăugat, totuşi, că sondajul indică o creştere de 2% a sprijinului pentru unificarea Irlandei comparativ cu anul 2017. Dacă această tendinţă se va menţine, atunci în termen de două decenii se va ajunge la o majoritate favorabilă unificării insulei Irlanda.

Sinn Fein, partid naţionalist irlandez prezent atât în Republica Irlanda, cât şi în provincia Irlanda de Nord, a anunţat că doreşte ca Londra să organizeze în termen de cinci ani un referendum pe acest subiect.

Formaţiunea, care s-a plasat pe poziţia a doua, după Fianna Fail, la recentul scrutin legislativ din Irlanda, dar care a câştigat votul popular, militează pentru unificarea Republicii Irlanda şi provinciei britanice Irlanda de Nord, separate după ce Republica şi-a obţinut independenţa faţă de Regatul Unit în 1921.