Evenimentul Istoric > Articole online > Nobelul pentru literatură traversează Atlanticul
Articole online

Nobelul pentru literatură traversează Atlanticul

Premiul Nobel pentru Literatură, acordat, anual, de Academia Suedeză, răsplăteşte cele mai valoroase opere din toate genurile sau speciile literare, de la poezie, nuvelă, roman, la piese de teatru, eseuri sau discursuri.

În 2018, Premiul Nobel pentru Literatură nu a fost acordat, cu menţiunea că va fi atribuit în 2019 şi pentru anul respectiv.

Astfel, scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Literatură pentru 2018, iar scriitorul austriac Peter Handke a primit Nobelul pentru Literatură pentru 2019.Olga Tokarczuk a fost premiată pentru „o imaginaţie narativă care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă traversarea hotarelor ca o formă de viaţă”, iar Peter Handke a fost recompensat ”pentru o operă marcantă care, cu ingenuitate lingvistică, a explorat periferia şi specificitatea experienţei umane”, potrivit Academiei Suedeze.

Încă de la primul premiu decernat, în 1901, poetului şi filosofului Sully Prudhomme, distincţia a fost acordată autorilor de diferite limbi şi culturi, atât scriitorilor necunoscuţi, cât şi celor care atinseseră deja celebritatea.

Registration

Aici iti poti reseta parola