Nicolae şi Elena Ceauşescu au avut o singură şansă de a scăpa vii din unitatea de la Târgovişte, dar n-au profitat

 

La 24 ianuarie 1990, Los Angeles Times prelua un material în care unul dintre cei doi avocaţi ai apărării a dezvăluit câteva detalii foarte importante din timpul procesului de la Târgovişte, la finalul căruia Nicolae şi Elena Ceauşescu au căzut sub rafalele plutonului de execuţie. „De la UNITED PRESS INTERNATIONAL LONDRA – Nicolae și Elena […]

La 24 ianuarie 1990, Los Angeles Times prelua un material în care unul dintre cei doi avocaţi ai apărării a dezvăluit câteva detalii foarte importante din timpul procesului de la Târgovişte, la finalul căruia Nicolae şi Elena Ceauşescu au căzut sub rafalele plutonului de execuţie.

„De la UNITED PRESS INTERNATIONAL

LONDRA – Nicolae și Elena Ceaușescu au fost batjocoritori când un tribunal militar i-a condamnat la moarte și chiar în timp ce se confruntau cu călăii lor, ei credeau că Securitatea îi va salva în ultimul moment, a declarat avocatul lor într-un raport publicat astăzi.

Nicu Teodorescu, într-un interviu publicat în The Times of London, a declarat că a încercat să împiedice execuţia de Crăciun a liderului român și a soției sale, sfătuindu-i să pledeze pentru instabilitatea mentală în faţa acuzațiilor de corupție, delapidare și uciderea a 65.000 de persoane.

«Când i-am sugerat, Elena, în special, a spus că este o schemă scandaloasă», a spus Teodorescu, care a fost chemat în grabă la o cazarmă militară pentru a conduce apărarea lui Ceaușescu. «S-au simțit profund insultați, incapabili sau nu au dorit să-și înțeleagă singura şansă de salvare. Au respins ajutorul meu după aceea.»

Teodorescu, unul dintre cei mai de seamă avocați din București, a declarat ziarului că Ceaușescu n-a arătat «absolut altceva decât dispreț când tribunalul a pronunțat condamnarea la moarte, spunându-i procurorului: «Când se va termina acest lucru, te voi pune în judecată». «Toți am râs.»

După aproximativ 15 minute de la condamnare, soldații au dus cuplul din cazarmă într-o curte, a spus el. Ceaușescu credea că erau duși într-o celulă, dar în schimb au fost împuşcaţi în grabă de o adunătură de soldați, nu de o echipă de tragere organizată, a spus el.

«Prima dată când ei au știut că urma să moară a fost când i-au lovit gloanțele», a declarat Teodorescu, care a spus că se afla la aproximativ 90 de metri de locul respectiv. «Elena și Nicolae au căzut cap la cap. Când cădeau, trupurile lor s-au învârtit ușor și s-au apropiat unul de altul, la aproximativ 30 de centimetri unul de altul.»

Relatarea lui diferă de cea a filmului prezentat la televiziunea de stat, care arăta cuplul împroşcat de sânge proptit de un perete. Ziarul a spus că este posibil ca trupurile să fi fost mutate în beneficiul aparatului foto.

«Ceaușescu a fost convins tot timpul că Securitatea lui îl va salva», a spus Teodorescu. «Întotdeauna am crezut că Elena este forța dominantă a parteneriatului, dar mi-am dat curând seama că Nicolae era la comandă. S-au completat reciproc perfect, ca un monstru cu două capete.»

Avocatul a spus că a fost de acord să-l apere pe Ceauşescu, deoarece «părea o provocare interesantă». Tribunalul a fost format din trei civili, cinci judecători și evaluatori, doi procurori, doi avocați ai apărării și un cameraman, a spus Teodorescu, singurul membru care a dat a reacţionat public”, se arată în arhiva Los Angeles Times.