Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Nicolae Ceaușescu – Pețitorul Africii. Povestea româncei făcute cadou de Ceaușescu unui dictator african
Articole online

Nicolae Ceaușescu – Pețitorul Africii. Povestea româncei făcute cadou de Ceaușescu unui dictator african

Povestea dansatoarei românce care a fost dată cadou de Ceaușescu unui dictator african a devenit o rapid o legendă cu valențe de film thriller. S-a spus că dictatorul era canibal și că tânăra era un spion trimis de Securitate, o veritabilă Mata Hari din Carpați. Care să fie adevărul?

E cunoscut faptul că Nicolae Ceaușescu devenise un superstar al lumii africane. Dictatorii acestei lumi îl priveau și îl primeau ca pe un mesager al țărilor dezvoltate. Unul dintre acești conducători africani a fost Jean-Bedel Bokassa, un lider militar care în urma unei lovituri de stat a ajuns președinte al republicii Centrafricane, ca mai apoi să se proclame împărat al Africii Centrale. Într-una din vizitele oficiale reciproce pe care cei doi dictatori și le-au făcut, lui Bokassa i-a picat cu tronc o româncă, dansatoare într-un grup folcloric. Pe lângă cele 11 soții pe care le avea deja acasă, Bokassa și-a dorit-o și pe Gabriela, pe care i-a cerut-o direct lui Ceaușescu.

„Ceaușescu i-a făcut un cadou pe plac lui Bokassa. Acestuia i-a plăcut o tânără dintr-o formație de-a noastră de dansuri, pentru că mergeau și formațiile folclorice prin țările respective. Bokassa a vrut-o în patrimoniul haremului său. Și au primit securiștii noștri poruncă să o convingă pe fată. A funcționat, au convins-o.”, a povestit profesorul universitar Lavinia Betea în cadrul podcastului EVZ Capital „Istoria secretă.”

Gabriela i-a dăruit lui Bokassa încă un copil pe lângă cei peste 30 de copii recunoscuți oficial aduși pe lume de celelalte soții. Însă căsnicia cu românca nu avea să fie una liniștită, iar Gabriela i-a dat un ultimatum.  

„Povestea cu mult umor Ștefan Andrei (n.r. fost ministru de externe) că primea Ceaușescu telefon de la Bokassa. El nu răspundea. Îi spunea lui Ștefan Andrei, vezi tu ce vrea ăsta. Și Bokassa spunea: Fata o vrea pe maică-sa aici! Mă duceam și îi raportam lui Ceaușescu iar el spunea: Trimite-le-o o săptămână, două…”

După doar 2 ani de căsnicie, cei doi au divorțat. O decizie inspirată pentru Gabriela, întrucât după doar un an, Bokassa era înlăturat de la putere și trimis în exil. Astăzi, Gabriela trăiește în București și a vorbit în repetate rânduri despre căsnicia cu dictatorul african. Fosta lui soție susține că acuzația de canibalism este complet nefondată, precum și scenariul în care ea ar fi fost un spion al Securității.

Întreaga ediție a podcastului „Istoria Secretă” poate fi urmărită pe canalul EVZ Capital.

Registration

Aici iti poti reseta parola