Nicolae Ceaușescu în cea mai scumpă caleașcă. Imagini video în text

 

Nicolae Ceaușescu a fost plimbat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu caleașca regală pe străzile Londrei. Unii consideră evenimentul un mare succes al politicii externe românești, alții îl consideră o mare eroare diplomatică a englezilor. După mulți, însă, a fost doar o tranzacție.

În perioada 13-16 iunie 1978, Elena și Nicolae Ceaușescu au făcut o vizită în Marea Britanie.

Episodul primirii la Londra a fost memorabil. Ajunși cu avionul pe Gatwick, ei au mers apoi cu trenul regal până în Victoria Station. Aici au fost întâmpinați de Regină și de prințul consort Philip. S-a intonat ”Tricolorul”, imnul de stat al Republicii Socialiste România, și apoi cei patru au pornit spre Palatul Buckingham. E celebrul drum cu trăsura reginei. În caleașcă, alături de Ceaușescu și regină este și traducătorul, ambasadorul Sergiu Celac.

Iată filmări originale ale acestui episod.

 

Vizita fusese pregătită prin expoziții de artă populară și de pictură și sculptură, prezentări de filme și un spectacol al Rapsodiei Române.

Miza întâlnirii a fost deschiderea primei colaborări dintre Anglia și o țară din Europa de Est, prin semnarea celebrului contract BAC 1-11, cu British Aerospace și Rolls Royce.

Ca un ultim amănunt, în timpul vizitei, Nicolae Ceaușescu a fost decorat cu ”Ordinul Jartierei”, cea mai înaltă distincție britanică. Ordinul i-a fost retras ăn decembrie 1989, după izbucnirea Revoluției.

 

Parteneri