Evenimentul Istoric > Articole online > Neobrăzarea Progresismului. Fost președinte al Franței anchetat pentru hărțuire sexuală la 94 de ani
Articole online

Neobrăzarea Progresismului. Fost președinte al Franței anchetat pentru hărțuire sexuală la 94 de ani

Ann-Kathrin Stracke, o jurnalistă de 37 de ani de la televiziunea publică germană WDR, a depus o plângere la 10 martie împotriva fostului şef al statului francez, în vârstă de 94 de ani, acuzându-l că i-a pus mâna pe fese în trei rânduri în cursul unui interviu realizat în biroul său parizian.

Fostul preşedinte francez Valery Giscard d’Estaing este vizat de o anchetă deschisă luni pentru a examina plângerea depusă de o jurnalistă germană care îl acuză că i-a atins fesele la sfârşitul anului 2018, a anunţat parchetul din Paris, transmite Agerprea.

Contactat de AFP, avocatul fostului preşedinte francez nu a dorit să facă vreun comentariu pentru moment.

Turnătoarea e fericită

„Sunt fericită să aflu că ministerul public a înregistrat plângerea mea penală şi a decis să deschidă o anchetă”, a reacţionat jurnalista germană. „Sunt bineînţeles la dispoziţia justiţiei franceze în cadrul acestei anchete”, a adăugat ea.

„Am decis să relatez povestea mea pentru că cred că oamenii trebuie să ştie că un fost preşedinte francez a hărţuit sexual o jurnalistă, adică pe mine, după un interviu”, a explicat ea pentru AFP, confirmând informaţia despre această plângere dezvăluită săptămâna trecută de Le Monde şi de cotidianul german Suddeutsche Zeitung.

Eh, fapta s-a petrecut când președintele avea 92 de ani

Faptele s-ar fi petrecut în 18 septembrie 2018 în timpul unui interviu cu „VGE”, cu ocazia celei de-a 100 aniversări a naşterii lui Helmut Schmidt, fostul cancelar german cu care a colaborat în cursul mandatului său de preşedinte (1974-1981).

„După interviu, am întrebat dacă pot să fac o fotografie cu dl. d’Estaing şi colegii mei. Această fotografie a fost făcută de asistenta lui care era în cameră. Eram în picioare, în stânga lui ‘VGE’ şi, în timpul şedinţei foto, el a pus mâna pe talia mea, în stânga, iar apoi mâna i-a alunecat mai departe spre fesele mele şi a rămas acolo”, a declarat Stracke pentru AFP.

O situaţie care s-ar fi repetat în alte două rânduri chiar după aceea: în cursul unei noi şedinţe foto şi atunci când fostul preşedinte îi arăta vechi imagini ale lui alături de alţi şefi de stat şi de familia lui.

„Am încercat să-l resping, dar n-am reuşit”, susţine ea.

Pentru a se elibera de această situaţie, pe care a calificat-o drept „foarte degradantă”, jurnalista germană afirmă că a obţinut ajutorul cameramanului ei care, răsturnând un abajur şi plasând un scaun între fostul preşedinte şi ea, a încercat să creeze oodiversiune.

Registration

Aici iti poti reseta parola