Evenimentul Istoric > Articole online > Neobosita propagandistă a egalității de gen și a diversității este recompensată cu un Oscar onorific
Articole online

Neobosita propagandistă a egalității de gen și a diversității este recompensată cu un Oscar onorific

La 27 octombrie 2019, Academia americană de film, în cadrul Galei Premiilor Guvernatorilor, organizată la Hollywood, i-a acordat un Oscar onorific, respectiv „Jean Hersholt Humanitarian Award’” pentru „o persoană din universul filmului ale cărei eforturi umanitare au adus laude acestei industrii”.

Actriţa Geena Davis este o neobosită susținătoare a egalităţii de gen.

Geena Davis s-a născut la 21 ianuarie 1956, la Wareham, Massachusetts, SUA.

Visul ei, de mic copil a fost să devină actriţă.

A urmat cursurile New England College, în New Hampshire, transferându-se, apoi, la Boston University.

A absolvit în 1977, cu specializarea teatru, şi s-a mutat la New York pentru a-şi începe cariera.

A fost casieră, chelneriţă şi manechin în vitrina unui magazin, în timp ce încerca să obţină un loc de muncă la o agenţie de modele.

A semnat cu Agenţia Zoli şi a devenit model în Catalogul Victoria Secret.

În căutare de noi talente, regizorul Sydney Pollack a remarcat-o pe Geena Davis în paginile catalogului şi i-a oferit un rol în Tootsie (1982).

Recenziile bune au favorizat alte oportunităţi de roluri, Geena Davis s-a mutat la Los Angeles şi a fost distribuită în rolul Wendy din serialul de televiziune Buffalo Bill (1983), aclamat de critici, alături de Dabney Coleman.

Au urmat filmele: Transylvania 6-5000 (1985), Fletch (1985), un succes semnat de Chevy Chase, remake-ul de groază The Fly (1986), comedia neagră a lui Tim Burton Beetlejuice (1988) şi The Accidental Tourist (1988). Pentru acest din urmă film, Geena Davis a fost câştigătoarea surpriză a Oscarului pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (1989).

După două căsătorii eşuate, actriţa s-a recăsătorit, în 1993, cu regizorul Renny Harlin şi au înfiinţat compania de producţie The Forge.

În 2001, s-a recăsătorit cu neurochirurgul Reza Jarrahy şi au devenit părinţii a trei copii.

Este fondatoarea şi preşedintele organizaţiei non-profit Geena Davis Institute on Gender in Media (2004), care militează pentru eliminarea prejudecăţilor de gen şi a stereotipurilor din industria de divertisment şi pentru impulsionarea rolurilor feminine.

În 2012, a fost numită Trimis Special pentru Femei şi Fete în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (ICT) pentru Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor aparţinând ONU.

Este partener oficial al UN Women, lucrând în atingerea obiectivului de promovare a egalităţii de gen şi de sprijinire a femeilor la nivel mondial. Geena Davis este preşedintele Comisiei pentru statutul femeii din California.

Geena Davis a lansat, în 2015, Festivalul de Film Bentonville (BFF), pentru susţinerea femeilor şi a diversităţii în industria de divertisment, fiind co-fondator şi preşedinte.

În 2018, a fost producător executiv al lungmetrajului „This Changes Everything”, documentar despre prezentarea denaturată a femeilor care lucrează în industria de divertisment.

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola