Evenimentul Istoric > Articole online > Nemții ucid primul american în marele război început la 1914
Articole online

Nemții ucid primul american în marele război început la 1914

Leon Thrasher, un inginer minier în vârstă de 31 de ani originar din Massachusetts, s-a înecat când un submarin german, U-28, a torpilat nava Falaba de pasageri, care era în drum spre Liverpool venind din Africa de Vest, în largul coastei Angliei.

Din cei 242 de pasageri și echipajul aflați la bordul Falaba, 104 s-au înecat. Thrasher, care era angajat pe coasta de aur din Africa de Vest britanică, se întorcea la postul său din Anglia, ca pasager pe navă.

Cinci minute

Germanii au susținut că echipajul submarinului a urmat tot protocolul când s-a apropiat de Falaba, oferindu-le pasagerilor un timp suficient pentru a abandona nava și a tras doar atunci când distrugătoarele britanice au început să se apropie pentru a acorda ajutor Falaba.

Raportul oficial britanic susținea că germanii au acționat în mod necorespunzător, neacordând suficient timp pasagerilor și echipajului pentru a scăpa. Submarinul le-a dat celor de la bord cinci minute pentru a se îndepărta de Falaba cu bărcile de salvare.

Scufundarea Falaba și moartea lui Thrasher au fost menționate într-un memorandum – redactat de însuși președintele SUA Woodrow Wilson – trimis guvernului german după atacul submarinului german asupra navei de pasageri britanice Lusitania la 7 mai 1915, în care s-au înecat 1.201 de persoane, inclusiv 128 de americani.

Registration

Aici iti poti reseta parola