Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Negustorul de fier vechi se îmbogățește vânzând vise
Articole online

Negustorul de fier vechi se îmbogățește vânzând vise

Producătorul de film Louis B. Mayer, cofondator al studiourilor Metro-Goldwyn Mayer (MGM), în 1924, spunea că s-a născut la 4 iulie 1885, la Minsk, la acea vreme parte a Rusiei.

Avea doar câţiva ani când familia a emigrat în Canada şi s-au stabilit la New Brunswick, în Portland.

A început să lucreze ca negustor de fier vechi şi s-a mutat la Boston, lăsându-şi familia la New Brunswick.

„The Orpheum”

După ce afacerea a eşuat, în 1907, a achiziţionat un teatru de 600 de locuri, numit „The Gem”, aflat în suburbiile Boston-ului.

A schimbat numele teatrului în „The Orpheum” şi a promis că în acea sală nu vor fi vizionate decât filme de foarte bună calitate.

După ce „The Orpheum” a devenit un adevărat succes, Mayer s-a hotărât să-şi extindă afacerile în domeniul distribuţiei de film şi a înfiinţat Compania de Film Louis Mayer (Louis B. Mayer Film Company).

Citește și Reacțiile lui Clark Gable și Gretei garbo când au fost atinși la salarii

În 1913, Louis Mayer s-a asociat cu Jesse Lasky, producător de film în California, şi cu alţi câţiva producători de film. La scurt timp, Mayer şi partenerii săi au fondat Metro Pictures Corporation.

Unul dintre primele filme distribuite de ei a fost „Birth of a Nation” (1915).

După ce filmul s-a dovedit a fi un adevărat succes, Louis Mayer a fondat o serie de companii de distribuţie, cum ar fi Master Photoplays, Serial Producing Company şi American Feature Film Company.

Un film pe săptămână

Joseph Godsol, preşedinte al The Goldwyn Company, a semnat un acord cu Mayer pentru a reuni cele două companii sub numele de Metro-Goldwyn-Mayer.

„Ben-Hur”, producţie a anului 1925, filmată parţial în Italia, cu Ramon Novarro şi Francis X. Bushman, a fost una dintre primele mari producţii ale companiei Metro-Goldwyn-Mayer.

Printre marii actori ai companiei se numără şi Joan Crawford, Elizabeth Taylor, Judy Garland, Mickey Rooney.

În vremurile de succes, Metro-Goldwyn-Mayer prezenta, în medie, un film pe săptămână, iar Louis Mayer câştiga peste un milion de dolari pe an.

Pe măsură ce se apropiau anii 1950, Metro-Goldwyn-Mayer a început să piardă din popularitate.

Această evoluţie s-a datorat, în mare parte, intervenţiei guvernului, care i-a forţat să acorde directorilor o parte din profit, ceea ce Mayer a refuzat întotdeauna.

În 1950, Mayer a primit un premiu al Academiei de Film pentru munca depusă în cadrul industriei de film. A murit la 29 octombrie 1957.

Registration

Aici iti poti reseta parola