Evenimentul Istoric > Articole online > Necropolă masivă,cu mumiile mai multor preoţi de rang înalt, alături de slujitorii lor, descoperită în Egipt
Articole online

Necropolă masivă,cu mumiile mai multor preoţi de rang înalt, alături de slujitorii lor, descoperită în Egipt

Pare că utimul an a fost unul al descoperirilor, în Egipt, căci veştile de la Ministerul pentru Antichităţi nu mai contenesc.

De data aceasta este vorba despre o necropolă masivă, în care se află mumiile mai multor preoţi de rang înalt din Egiptul Antic, alături de slujitorii lor.

Aceasta a fost descoperită în zona nordică a sitului Tuna el-Gebel, conform unui anunţ făcut joi de Ministerul egiptean pentru Antichităţi, citat de Live Science.

Până acum, arheologii au dezgropat 20 de sarcofage din piatră, realizate dintr-un calcar „de foarte bună calitate”, în această necropolă aflată la aproximativ 270 de kilometri sud de Cairo, conform lui Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem egiptean pentru Antichităţi.

În plus, în aceste morminte au fost descoperite aproximativ 700 de amulete, dintre care unele din aur sau pietre preţioase, alături de peste 10.000 de figurine shabti realizate din faianţă.

Vechii egipteni considerau că figurinele shabti îi slujesc pe cei morţi în viaţa de dincolo.

Urmează alte descoperiri

Arheologii susţin că nu ştiu sigur cât de multe mumii sunt îngropate în această necropolă, însă multe sarcofage nu au fost încă deschise, aşa că numărul mumiilor probabil va creşte.

„Săpăturile continuă. Ne aşteptăm să facem din ce în ce mai multe descoperiri în această regiune”, a precizat Waziri.

Preoţii de rang înalt îngropaţi în acest sit au trăit în „Perioada Târzie” a Egiptului, perioadă în care acest regat era atacat des de nubieni, asirieni sau persani.

Cele mai vechi morminte din Perioada Târzie provin din timpul celei de-a 26-a Dinastii (688 î.Hr. – 525 î.Hr), o perioadă în care Egiptul tocmai îşi recâştigase independenţa după ce a fost condus de nubieni.

Perioada Târzie s-a încheiat în 332 î.Hr., când armatele lui Alexandru cel Mare au pătruns în Egipt.

După moartea lui Alexandru, în 323 î.Hr, descendenţii lui Ptolemeu I (unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare), au condus Egiptul vreme de trei secole, până la cucerirea romană din 30 î.Hr.

Chiar dacă forţe străine au ajuns să controleze deseori Egiptul Antic, religia egipteană a continuat să prospere pentru că diferiţii conducători străini, inclusiv împăraţii romani, au respectat vechile tradiţii egiptene.

Registration

Aici iti poti reseta parola