Evenimentul Istoric > Articole online > „Nebunia ceauşistă”, la un pas de o soartă cruntă. Ceauşescu se răsucea în mormânt dacă o făceau
Articole online

„Nebunia ceauşistă”, la un pas de o soartă cruntă. Ceauşescu se răsucea în mormânt dacă o făceau

La 4 luni după executarea soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, Epoca de Aur, atent zugrăvită de viguroasa propagandă a PCR, începea să-şi arate adevărata faţă, una strălucitoare în aparenţă, dar găunoasă în esenţă.

La 8 aprilie 1990, agenţia de ştiri Reuters publica un reportaj despre peisajul urban dezolant lăsat în urmă de regimul comunist şi oblăduitorul său, Nicolae Ceauşescu.

Autoarea Thalia Griffiths alegea un titlu edificator pentru situaţia de la acea vreme: „Urbaniştii Bucureştiului moştenesc gropi şi clădiri grandioase din era Ceauşescu”.

„BUCUREȘTI, România – Urbaniştii din București au moștenit un oraș pe care Nicolae Ceaușescu îl dezvolta în conceptul său de capitală demnă de «Noul om socialist».

În ciuda reputației sale de „Paris al Balcanilor”, Bucureștiul arată tensiunea anilor de austeritate impusă de fostul dictator executat.

Străzile sunt pline de gropi și practic neluminate noaptea. Sistemul de transport ponosit poate transporta abia o cincime din navetiștii orașului.

Zecile de macarale de pe orizont satisfac încet nevoile locuințelor, iar planificatorii își dau seama că nu își permit să abandoneze schemele de construcții grandioase, dar neprimitoare, ale lui Ceaușescu.

La sud-vest de centrul orașului, lângă râul Dâmbovița, fostul dictator a dărâmat mii de case și o serie de clădiri istorice pentru a crea un Centru Civic din beton, grupând apartamente și clădiri publice în jurul masivului Palat al Republicii.

A fost lansat un apel public pentru idei despre ce să facem cu imensa clădire din marmură albă, modelată după Marea Sală a Poporului din Beijing, care domină bulevardul asfaltat Victoria Socialismului.

Potrivit primarului Bucureștiului, palatul, creat de Ceaușescu și una dintre cele mai mari clădiri din lume, va fi probabil transformat într-un centru de conferințe.

Dan Predescu a declarat cotidianului Tineretul Liber că palatul alb este o «nebunie ceaușistă», dar nu poate fi demolat”, se arată în a doua parte a reportajului publicat în arhiva Los Angeles Times.

sursa foto: Agerpres

 

Registration

Aici iti poti reseta parola