Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Navele rusești reprezintă o amenințare în apele nordice, în timp ce spionii își asumă mai multe riscuri, afirmă premierul norvegian
Articole online

Navele rusești reprezintă o amenințare în apele nordice, în timp ce spionii își asumă mai multe riscuri, afirmă premierul norvegian

spionaj

Navele rusești reprezintă o amenințare în apele nordice, în timp ce spionii își asumă mai multe riscuri, afirmă premierul norvegian

Navele rusești reprezintă o amenințare în apele nordice, în timp ce Moscova își asumă riscuri mai mari în ceea ce privește colectarea de informații, a avertizat premierul norvegian, chiar în momentul în care liderii europeni își îndreaptă atenția către securitatea marilor instalații energetice maritime, potrivit POLITICO.

Avertismentul lansat luni de Jonas Gahr Støre a venit în aceeași zi în care nouă țări europene au convenit să extindă producția de energie eoliană în Marea Nordului, dar au avertizat, de asemenea, că vor trebui să ia măsuri suplimentare pentru a proteja aceste instalații. Cancelarul german Olaf Scholz a numit securitatea activelor energetice „o chestiune de mare prioritate”.

O investigație realizată de televiziunile publice daneză, finlandeză, suedeză și norvegiană a constatat că Rusia a folosit nave civile pentru a colecta informații despre activitățile militare și infrastructura critică din regiune.

Norvegia, membră a NATO, este un furnizor important de energie pentru Europa și supraveghează infrastructuri critice extrem de sensibile, cum ar fi instalațiile de petrol și gaze.

Într-un interviu acordat luni la Bruxelles pentru POLITICO, liderul norvegian – un fost ministru de externe de mult timp care ocupă funcția de prim-ministru din 2021 – a declarat că, deși o astfel de activitate „nu este nouă”, autoritățile iau indiferent „măsurile necesare pentru a proteja securitatea Norvegiei – a instalațiilor cheie”.

„Această amenințare este încă relevantă”, a spus Støre, pe baza analizei serviciilor de informații. „O urmărim îndeaproape”, a adăugat el.

„În aceste circumstanțe, Rusia [se arată] pregătită să își asume mai multe riscuri.”

Unul dintre membrii fondatori ai NATO, Norvegia este un actor-cheie în securitatea regională

„Cred că o cooperare strânsă cu partenerii și aliații este esențială”, a declarat premierul, adăugând că „Norvegia este ochii și urechile NATO în nord”.

Dar, în spiritul relațiilor de vecinătate, țara trebuie să mențină, de asemenea, un echilibru atent în modul în care abordează activitățile suspecte pe mare.

„Există un principiu important în dreptul mării, cel al trecerii sigure și al liberei treceri – acest lucru este important pentru Norvegia ca națiune maritimă majoră”, a declarat Støre. „Dar suntem, de asemenea, foarte clari cu privire la ceea ce considerăm a fi o amenințare de informații din partea Rusiei”.

Relațiile se află într-un punct scăzut, dar s-ar putea schimba în viitor, a adăugat el, „și ar trebui să ne pregătim pentru asta fiind, din nou, consecvenți, previzibili pe termen lung”.

Investiții în Ucraina, NATO

Deși nu este membră a UE, Norvegia colaborează cu aceasta în ceea ce privește planurile de achiziționare de muniție pentru Ucraina și, de asemenea, și-a intensificat sprijinul pe termen mai lung pentru această țară.

„Liniile lungi de producție”, a declarat Støre, referindu-se la lipsa de muniție, sunt „un memento că trebuie să ne echipăm industria noastră pentru a livra ceea ce este necesar”.

Norvegia a făcut un angajament transpartinic pe cinci ani față de Ucraina, a precizat el, pentru a oferi aproximativ 1,5 miliarde de euro pe an pentru apărare, asistență umanitară și pentru reconstrucție.

Angajamentul multianual, a declarat prim-ministrul, „trimite un semnal că suntem acolo pe termen lung”.

„O parte din aceasta este, bineînțeles, să ajutăm Ucraina să se echipeze pentru a se apăra – să sperăm că pentru a pune capăt războiului, iar apoi să începem faza de reconstrucție și modernizare a Ucrainei.”

Registration

Aici iti poti reseta parola