Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Nașterea Top Billboard al celor mai vândute discuri și celor mai ascultate cântece. Ce melodie a fost primul No. One din istorie
Articole online

Nașterea Top Billboard al celor mai vândute discuri și celor mai ascultate cântece. Ce melodie a fost primul No. One din istorie

Primul top de muzică pop, pe baza vânzărilor de discuri, publicat de revista Billboard din New York, lider pe piaţa publicaţiilor cu teme muzicale din SUA şi din lume, a fost alcătuit pe 3 ianuarie 1936.

Publicată săptămânal, revista a fost fondată în 1894 şi a continuat, de atunci, să informeze publicul despre toate evenimentele petrecute în lumea muzicii.

Pentru diversificarea subiectelor, în decembrie 1935, colectivul de redacţie a hotărât realizarea unei „parade a hiturilor”.

Sub titlul de „Hit parade”, a fost publicat, la 3 ianuarie 1936, primul top de muzică pop, realizat pe baza vânzărilor de discuri în anul precedent şi pe baza frecvenţei celor mai ascultate melodii la câteva posturi de radio.

Topul cuprindea zece poziţii, primul Nr. 1 fiind „I’ll Never Smile Again”, semnat de Tommy Dorsey şi interpretat de Frank Sinatra (foto).

Iniţiativa redactorilor a fost apreciată atât de mult de cititori, încât vânzarea revistei aproape că s-a dublat.

Imediat s-a trecut la publicarea topurilor pe unde radiofonice. În 1940, aceeaşi revistă a început să publice al doilea top, „Music Popularity Chart”, în cadrul căruia figurau cele mai populare melodii ale anului, dar din toate genurile.

În 1958, „Hit parade” a devenit „Hot 100”, cu 100 de poziţii, barometrul celebrităţii muzicale în ceea ce priveşte vânzările de discuri şi frecvenţa ascultării melodiilor la posturile de radio.

Ulterior, au fost luate în calcul frecvenţa difuzării la TV şi a descărcărilor melodiilor în format MP3 de pe internet.

Billboard 200, top lansat în 1967, se referă doar la vânzările de discuri. Pentru realizarea acestuia, se foloseşte sistemul Nielsen Soundscan, un dispozitiv care înregistrează vânzarea unui disc (pe suport magnetic, pe bandă sau MP3) la orice magazin autorizat.

 

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola