Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Născută pe 9 ianuarie. S-a iubit cu Bob Dylan și a cucerit lumea cu muzica și versurile ei
Articole online

Născută pe 9 ianuarie. S-a iubit cu Bob Dylan și a cucerit lumea cu muzica și versurile ei

A avut o relație de doi ani cu Bob Dylan, deși acesta era mai interesat de sora mai mică a artistei, Mimi, dar cum atenția presei se îndrepta întotdeauna spre cei doi, relația lor profesională se transformă în una de dragoste.

În timpul turneului în Marea Britanie al lui Bob Dylan, relația lor începe să scârțâie după doi ani în care au fost când împreună, când despărțiți. Turneul și simultana lor despărțire este prezentată în documentarul lui D.A. Pennebaker, Dont Look Back

Joan Chandos Baez s-a născut la 9 ianuarie 1941 în Staten Island, New York. Când avea doar opt ani, a participat la un concert al folkistului Pete Seeger, iar curând a învăţat cântecele acestuia şi a început să le interpreteze.

Și-a cumpărat prima chitară în 1957, iar un an mai târziu susţinea primul concert într-un club din Cambridge.

Cariera artistei a început în 1959, la Newport Folk Festival. În 1960 a înregistrat primul album, intitulat „Joan Baez”, care cuprindea o colecţie de cântece tradiţionale, de balade şi de cântece blues acompaniate doar de chitara sa acustică – de pe care s-au făcut remarcate piesele „House of the Rising Sun” şi „Mary Hamilton”.

Un an mai târziu, în 1961, a apărut „Joan Baez, Vol. 2”, album distins cu discul de aur. Performanţa a fost repetată şi cu „Joan Baez in Concert, Part 1” (1962) şi „Joan Baez in Concert, Part 2” (1963).

Cele două albume de material live conţineau doar cântece noi. Pe albumul „Joan Baez in Concert, Part 2” se află primul cover realizat de Joan Baez după un cântec al lui Bob Dylan.

În 1968, Baez a plecat la Nashville, Tenessee, unde a înregistrat două albumeTot în 1968, Joan Baez a publicat prima carte de memorii, Daybreak.

Un an mai târziu, în 1969, apariţia sa la Woodstock a poziţionat-o pe podiumul internaţional al muzicii.

În 1980, i-a fost acordat titlul de Doctor în Ştiinţe Umane de către Antioch University şi Rutgers University pentru activismul său politic şi pentru universalitatea muzicii sale, iar în 1983, a apărut pentru prima oară la Premiile Grammy, unde a cântat melodia simbol a lui Bob Dylan, Blowing in the Wind.

În august 2001, casa de discuri Vanguard a început să reediteze primele 13 albume ale lui Joan Baez, iar casa de producţie A&M a relansat alte şase albume alte artistei în 2003.

Joan Baez a concertat în România în 1997 şi în 2004, la invitaţia Fundaţiei Culturale

 

Registration

Aici iti poti reseta parola