Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Născut de Ziua Muncii, și-a dedicat viața limbii române
Articole online

Născut de Ziua Muncii, și-a dedicat viața limbii române

Se înrudea pe linie paternă cu Dimitrie Daniil Philippide, călugăr, erudit, istoric și om de litere grec, profesor la Academia Domnească din București, iar el este considerat întemeietorul școlii lingvistice ieșene.

Lingvistul şi filologul Alexandru Philippide s-a născut la 1 mai 1859, la Bârlad. Şi-a făcut studiile liceale în orașul natal, apoi studiile universitare la Facultatea de Litere din Iaşi.

Şi-a continuat pregătirea în Germania, la Halle, unde a audiat cursuri de fonetică, filologie clasică şi filologie romanică, în această perioadă fiind şi recenzent pentru filologie română la revista Litteraturblatt für Germanische und Romanische Philologie.

A fost profesor la Catedra de Filologie Română a Universităţii din Iaşi, colaborator la mai multe publicaţii ale vremii – Arhiva, Convorbiri literare, Viaţa românească etc., precum şi creatorul şcolii filologice din Iaşi.

Între lucrările fundamentale alcătuite de Alexandru Philippide se numără „Istoria limbii române” şi „Gramatica limbii române”.

Alexandru Philippide a adus contribuţii valoroase în domeniul istoriei limbii române, căruia i-a consacrat cele mai multe lucrări: Introducere în istoria limbii şi literaturii române (1888), Principii de istoria limbii (1894), Gramatică elementară a limbii române (1897).

În perioada 1897-1905, Academia Română i-a încredinţat sarcina de a conduce lucrările de elaborare a „Dicţionarului limbii române”, pentru care a adunat un bogat material documentar, din care a alcătuit, într-o primă formă, literele A-D.

Între 1925-1928 a publicat lucrarea „Originea românilor: I. Ce spun izvoarele istorice; II. Ce spun limbile română şi albaneză”, în care urmăreşte istoria poporului român şi a limbii române din punctul de vedere al locului, epocii şi modului de formare.

A fost ales membru corespondent, la 31 martie 1898, apoi membru titular, la 1 aprilie 1900, al Academiei Române.

În 1927 s-a organizat, pe lângă Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, în urma demersului profesorilor A. Philippide şi Giorge Pascu, Institutul de Filologie Română din Iaşi care avea să poarte numele patronului ştiinţific A. Philippide, după moartea acestuia.

De la 3 martie 1990, Institutul a reintrat în sistemul de cercetare al Academiei Române, sub denumirea actuală – Institutul de Filologie Română A. Philippide.

A murit la 12 august 1933, în Iaşi.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola