Pentru părinţii papei Ioan Paul al II-lea, Arhidieceza de Cracovia a deschis procesul de beatificare. Anunţul a fost făcut în martie 2020 de către arhiepiscopul Marek Jędraszewski de Cracovia. Potrivit Catholic News Agency, episcopii polonezi s-au exprimat pozitiv legat de deschiderea cauzei în octombrie 2019.
Karol Sr., locotenent în armata poloneză, şi Emilia, profesoară, s-au căsătorit la Cracovia, pe 10 februarie 1906. Cuplul de catolici a avut trei copii: Edmund, născut în 1906; Olga, care a murit la scurt timp după naştere; şi Karol Jr., născut în 1920, care mai târziu avea să devină papa Ioan Paul al II-lea.
La cariera de piatră
În 1938, Karol s-a înscris la Universitatea Jagellonica din Cracovia, urmând cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie. Când forţele de ocupaţie naziste au închis Universitatea în 1939, a fost nevoit să lucreze într-o carieră de piatră (1940-1944), iar apoi în fabrica de produse chimice Solvay.
Din anul 1942, a urmat cursuri universitare de teologie la Seminarul Major clandestin din Cracovia.
A fost hirotonit preot la 1 noiembrie 1946. În 1948, a obţinut doctoratul în teologie, la Universitatea papală Angelicum, cu teza „Credinţa în gândirea Sfântului Ioan al Crucii”.
După obţinerea doctoratului la Roma, s-a reîntors în Polonia, unde a activat ca vicar, fiind şi capelan al studenţilor.
Doctoratul
Şi-a reluat studiile filosofice şi teologice şi în anul 1953, a susţinut la Universitatea Catolică din Lublin, teza de doctorat cu titlul „Evaluarea posibilităţii fondării unei etici catolice în sistemul etic al lui Max Scheler”. A devenit profesor de teologie morală şi de etică socială.
În 4 iulie 1958, a fost numit episcop auxiliar de Cracovia, fiind consacrat la 28 septembrie 1958, în Catedrala Wawel din Cracovia. A fost numit arhiepiscop de Cracovia pe 13 ianuarie 1964, iar în 26 iunie 1967 a fost creat cardinal.
A participat la Conciliul Vatican II (1962-1965), având o contribuţie importantă în elaborarea constituţiei „Gaudium et Spes”, potrivit site-ului papainromania.ro.
Papă
La 16 octombrie 1978, a fost ales papă şi a luat numele de Ioan Paul al II-lea. Pontificatul papei Ioan Paul al II-lea a fost unul dintre cele mai lungi, 26 de ani, al treilea ca durată.
În această perioadă a scris 14 enciclici, 15 exortaţii apostolice, 11 constituţii apostolice şi 45 de scrisori apostolice.
De asemenea, a scris şi a publicat cinci cărţi: „Să trecem pragul speranţei” (octombrie 1994); „Dar şi mister: aniversarul a cincizeci de ani de preoţie” (noiembrie 1996); „Tripticul Roman”, meditaţii sub formă de poezie (martie 2003); „Sculaţi-vă, să mergem” (mai 2004) şi „Memorie şi Identitate” (februarie 2005).
Niciun alt Suveran Pontif nu s-a întâlnit cu poporul lui Dumnezeu aşa cum a făcut-o Ioan Paul al II-lea, arată site-ul lansat de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti (ARCB), cu prilejul aniversării a 10 ani de la vizita papei Ioan Paul al II-lea în România.
Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat 32 de vizite oficiale şi a avut 738 audienţe sau întâlniri cu şefi de state, 246 audienţe şi întâlniri cu prim-miniştrii.
Atentatul și vizita în România
La 13 mai 1981, a fost victima unui atentat comis în Piaţa „Sfântul Petru” din Vatican, de către Mehmet Ali Agca.
Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă care s-a deplasat într-o ţară majoritar ortodoxă, prin vizita în România din perioada 7-9 mai 1999.
Venirea papei Ioan Paul al II-lea în ţara noastră a fost unanim recunoscută drept unul dintre cele mai importante evenimente ecumenice ale secolului trecut, cu atât mai mult cu cât invitaţia adresată suveranului pontif de către patriarhul Teoctist (1915-2007) a fost prima adresată de un patriarh al Bisericii Ortodoxe unui conducător al Bisericii Catolice de la Marea Schismă din 1054.
Canonizarea
S-a stins din viaţă la 2 aprilie 2005, fiind înmormântat la 8 aprilie 2005, în cripta de sub Basilica San Pietro din Roma.
Conform unei vechi tradiţii, trupul papei a fost aşezat în trei sicrie succesive: unul din lemn de chiparos, un altul din zinc, iar cel exterior din lemn de nuc.
La 27 aprilie 2014, papa Ioan Paul al II-lea şi papa Ioan al XXIII-lea au fost canonizaţi în urma unei ceremonii oficiate de papa Francisc, la care au asistat sute de mii de credincioşi din întreaga lume.
Ziua comemorării liturgice a papei Ioan Paul al II-lea a fost stabilită de Biserica Catolică la data de 22 octombrie.
Sursa: Agerpres