Evenimentul Istoric > Articole online > Muzicianul care are și un premiu Oscar s-a născut pe 30 ianuarie
Articole online

Muzicianul care are și un premiu Oscar s-a născut pe 30 ianuarie

S-a născut la 30 ianuarie 1951, în cartierul londonez Chiswick, și a primit mai multe premii Grammy şi a unui premiu Oscar.

Pasiunea sa pentru muzică a început la vârsta de cinci ani, când a primit cadou un set de tobe.

Până la vârsta de 14 ani nu a ratat nicio ocazie de a se face cunoscut, iar pentru a aprofunda studiile muzicale, se înscrie la o şcoală de specialitate, Barbara Speake.

Copil talentat, Philip David Charles Collins a primit şi un rol – The Artful Dodger într-o producţie numită „Oliver!”.

Pe când era la Chiswick Community School, a creat o trupă numită The Real Thing şi, apoi, s-a alăturat trupei The Freehold, cu cel de-al doilea grup creând primul său cântec: Lying, Crying, Dying.

Primul său succes ca toboşar l-a avut cu trupa The Flaming Youth, cu care a lansat primul album single, Ark 2 (1969).

Albumul nu a avut un succes comercial, în ciuda criticilor pozitive.

Artistul s-a alăturat trupei Genesis în 1970.

Collins a răspuns unui anunţ din Melody Maker pentru „… un toboşar sensibil pentru muzică acustică şi un chitarist pentru chitară cu 12 coarde”. Audiţia avea loc la casa părintească a lui Peter Gabriel, liderul Genesis.

Viitorii candidaţi exersaseră piese de pe al doilea album al trupei, Trespass’ (1970).

Phil Collins a ajuns mai devreme şi, ascultând celelalte audiţii, a memorat piesele înainte să-i vină rândul. A câştigat audiţia.

În 1975, după ce Peter Gabriel a părăsit Genesis pentru o carieră solo, Phil Collins a devenit solistul principal al trupei.

Primul album scos în această formulă a fost A Trick of The Tail (1976), care a ajuns în American Top 40, iar în clasamentele din Marea Britanie, pe locul 3.

În paralel, Collins avea şi o trupă de jazz-rock, intitulată Brand X.

Trupa a înregistrat primul album, Unorthodox Behaviour, cu Phil Collins pe post de toboşar.

Deşi punea mare preţ pe Genesis, au existat câteva albume şi turnee lansate sub titulatura Brand X.

Între timp, Genesis a trecut de la rock progresiv la pop. Deşi albumul „…And Then There Were Three” (1978) conţinea elemente de rock progresiv, faima a cunoscut-o prin piesa Follow You, Follow Me.

Phil Collins a părăsit Genesis în 1996, pentru a se concentra asupra carierei solo, ultimul album alături de trupă fiind lansat în 1991 şi care s-a intitulat We Can’t Dance.

Cariera sa solo a început însă mult mai devreme. În 1981, Phil Collins şi-a lansat primul album solo, Face Value. A urmat, în 1982, „Hello, I Must Be Going!”, care a fost considerat de către critici un eşec total. Însă, albumul a ajuns pe al doilea loc în Topul UK.

Artistul a câştigat nu mai puţin de 27 de premii Grammy, printre care Album of the Year Award.

În 1999, Phil Collins a lansat un nou single, „You’ll Be in My Heart”, ce a apărut pe coloana sonoră a filmului „Tarzan”.

Piesa a ajuns pe locul 1 în Billboard Adult Contemporary Chart, Phil Collins fiind premiat cu un Oscar.

Muzicianul şi-a anunţat retragerea în 2011 din cauza mai multor probleme de sănătate, însă şi-a anunţat revenirea pe scenă cinci ani mai târziu, cu o serie de concerte.

La 4 martie 2020, trupa Genesis a anunţat că se va reuni pentru un turneu în Marea Britanie la sfârşitul anului 2020, la 13 ani de la ultimul lor spectacol.

Din cauza pandemiei de COVID-19, trupa a amânat turneul, iniţial până în aprilie 2021, şi apoi până în luna septembrie 2021, arată www.genesis-music.com.

Phil Collins a fost căsătorit de trei ori şi are cinci copii.

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola