Evenimentul Istoric > Articole online > Munca de război la Liceul de fete din Cernăuți
Articole online

Munca de război la Liceul de fete din Cernăuți

Elevele și profesoarele au rămas în localitate și au fost tot timpul la dispoziția liceului, cu excepția acelora care au fost scutite legal, sau acelora care din moive familiare au cerut să presteze munca de război în alte loclități.

 

Conferințele școlare din 15 Iunie, 17 Iulie și 17 August au stabilit un program  un program pentru munca de război în spiritual vremii și conform cu instrucțiunile primate și nevoile liceului.

 

Elevele împărțite în echipe și conduse de profesoare au executat acest program cu multă însuflețire și dragoste de țară.

 

O echipă de 160 de eleve au lucrat în Spitalul Militar la asistenâa bolnavilor, la bucătărie și la reparatul lingeriei.

 

O altă echipă au aranjat șezători pentru răniții din spitale. Șezătorile din zilele de 14 și 15 Iulie, de la Spitalul Militar și Spitalul Z.I. 179, au fost organizate în stil mare.

 

În zilele fixate de Soc. Crucea Roșie, echipe de eleve sub conducerea dnelor profesoare au fost de serviciu la cantina din gară.

 

La biblioteca școalei a lucrat o echipă de 10 eleve, iar altă echipă a activate la secretariatul școalei, sub conducerea dnelor profesoare C. Botez, L. Popovici și a păr. N. Lăzărescu.

 

Vitrina eroilor a fost îngrijită de o echipă de 6 eleve de sub conducerea dnei profesoare V. Pintilescu.

 

O echipă de eleve a curățit toate obiectele de cult și icoanele din biserica Sf. Paraschiva.

 

Corul elevelor a dat răspunsurile liturgice în fiecare Duminică și sărbătoare.

 

O echipă de eleve, sub conducerea păr. N. Lăzărescu,  a îngrijit de mormintele eroilor din cimitirul militar.

 

10 eleve au lucrat în grădina liceului.

 

Dna prof. I. Găina a condus o echipă de 24 eleve la strângerea plantelor medicinale de pe câmp și din pădure. Plantele adunate au fost uscate, cântărite, ambulate pe specialități și donate Spitalului Militar.

 

După terminarea reparațiilor la școală, elevele, sub conducerea profesoarelor de specialitate, au lucrat la aranjarea diferitelor laboratoare și muzee.

 

În zilelele de 21-25 Iulie, o echipă de 20 eleve, sub conducerea dnelor prof. Găina și Popovici, a plecat în excurse în munții Bucovinei, făcând din Câmpulung ascensiunea Rarăului și a Giumălăului și coborând la Vatra Dornei s-au reîntors cu trenul la Cernăuți.

 

În fine, unele eleve au fost repartizate pe la autoritățile din localitate, spre a presta munca de război.

 

Sursa: Anuarul liceului ort. De fete “Elena Doamna” Cernăuți. Anul școlar 1941-1942

Registration

Aici iti poti reseta parola