Evenimentul Istoric > Articole online > Muierile să vadă de furcă și de fus! Cărțile Săteanului Român de la 1886
Articole online

Muierile să vadă de furcă și de fus! Cărțile Săteanului Român de la 1886

Muierile să vadă de furcă și de fus, iar bărbații să mai îmblătească, care au ce. Să astupe fereștile odăițelor cu gunoi, iar ușile cu paie. Să astupe găurile din aacoperișe prin care ar putea intra omătul în poduri. Să-și câștige semințele ce-i lipsesc. Să dreagă instrumentele economice, să facă deosebite împletituri: coșnițe de stupi, corfe, cotârci. Să facă cozi la sapă, greblă, coasă și alte unelte de lemn, să facă pari de gard și de vie. Să taie lemne pentru clădiri. Să-și încheie socotelile anului trecut. Să-și cumpere Calendarul Poporului din Sibiu pentru anul 1887. Să-și întoarcă și miște bucatele în coșuri.

 

Să aleagă și să dea alăturea bucatele putrede. Să lege tabacul în păpuși. Să înceapă a trage vinurile de pe drojdie. Să adune gunoiul și mustul de gunoi ân gropi făcute anume spre acel scop. În timp frumos să lase vitele pe afară la soare, să învețe juncii la jug și mânzii la ham, să îngrijească de nutreț să nu se prade, vitele însărcinate trebuie bine grijite și ferite de nutrețul înghețat, de apă prea rece, de bostani și napi înghețați. Trebuie să le aștearnă bine.

 

Oile le mai poate lăsa să pască pe timp zvântat prin semănături mari de secară, dar mai înainte să le dea nutreț uscat. Să curățească pomii de cuiburile omizilor și de ramuri stricate, să taie pe cei neroditori. Să pregătească straturi de gunoi (melegarie), să semene în ele salată și ridichi. Să gunoiască grădinile și să care gunoi în vii și să-l pună grămadă. Să sape pământul adânc pentru vii noi. Să grijească ca șoarecii să nu-i strice la stupi. Să taie lemne pentru lucru și să adune seminția de arbori sălbatici. Să vâneze animale sălbatice. Să nu țînă copii acasă: la școală și la maestrii cu ei!

 

Apoi urma articolul „De ale bătrânilor”: Când latră cîinii la lună, urmează ger mare. Gerul și neaua din decembrie promit mult grâu. Crăciunul verde aduce Paști alb. Decembrie umed nu mult promite. Când porcii mănâncă bine va fi timp seni. De se arată multe gâște sălbatice, e semn că vom avea o iarnă înfricoșătoare. De se apropie iepurii de comună vom avea ger mare. De nu vom ști a ne cruța – în zadar muncim!

Registration

Aici iti poti reseta parola