Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Motivul pentru care JFK era implorat să poarte pălărie
Articole online

Motivul pentru care JFK era implorat să poarte pălărie

John Fitzgerald Kennedy a fost al 35-lea președinte al Statelor Unite, primul președinte american catolic și al patrulea (și ultimul, până acum) președinte asasinat.

JFK a fost faimos și pentru faptul că nu purta pălărie, astfel încât se spune că acest obicei al său a distrus industria pălăriilor, prin exemplul pe care îl dădea americanilor.

Producătorii din această industrie l-au implorat în mai multe rânduri pe Kennedy să își pună pălărie, pentru a salva locurile de muncă.

Pe 2 aprilie 2021, contul oficial de Twitter al biliotecii JFK a publicat scrisori ale investitorilor din industria pălăriilor către președinte, în care aceștia explicau de ce erau atât de dornici să îl vadă pe președinte cu capul acoperit.

Scrisorile dau o idee despre o industrie aflată pe ducă precum și despre relația dintre politică și comerț.

După cum notează NPR News, a existat o vreme în istoria Americii când foarte puține persoane – bărbați și femei – puteau fi văzuți în public cu capul gol.

Nu conta dacă era o pălărie de cowboy, un melon, un joben… Dacă te aflai în exterior și erai suficient de bătrân pentru a vota, trebuia să ai capul acoperit.

La începutul anilor 1960, lucrurile au început să se schimbe, iar bărbații și femeile îndrăzneau să iasă în public descoperiți.

Iar pe 21 ianuarie 1961, John Fitzgerald Kennedy a pus mâna pe Biblie și a depus jurământul prin care devenea al 35-lea președinte al Statelor Unite fără pălărie pe cap.

A fost doar începutul: rareori JFK a mai putut fi văzut și fotografiat purtând o pălărie pe cap, spre marea încurcătură a creatorilor și criticilor de modă, pentru care a nu purta pălărie echivala cu a nu purta pantaloni.

La scurt timp, America a urmat exemplul președintelui său, astfel încât industria pălăriilor s-a găsit într-o mare criză de clienți.

Înainte de apariția rețelelor sociale, singura modalitate de a-l sesiza pe președinte era de a-i trimite o scrisoare pe adresa de la Pennsylvania Avenue și să speri că o va citi.

Așa a fost cazul cu mulți patroni și directori din industria pălăriilor, care i-au scris implorându-l practic pe Kennedy să se acopere.

Iată doar câteva astfel de mesaje.

Din partea Hat Corp. of America: „În numele celor care lucrează în industria noastră, vă solicit ajutorul. Vă rugăm, dle Președinte, purtați o pălărie… Pălăria oricui.”

Din partea vicepreședintelui Consolidate Millinery Co.: „Femeile și bărbații din industria pălăriilor sunt o parte din economia americană pe care o puteți revitaliza… prin exemplul personal. Acest mic sacrificiu pentru libertatea dvs. personală nu doar că ar reîmprospăta, dar ar salva o industrie.”

Totuși, faptul că JFK a ucis industria pălăriilor este doar parțial adevărat. Industria pălăriilor se afla în declin de mai multă vreme, înainte ca JFK să devină președinte. În realitate, patronii acestei industrii l-au implorat pe președinte să poarte capul acoperit nu pentru că el o ucidea, ci pentru că sperau că astfel o va salva.

Potrivit NPR News, nu Kennedy, ci Eisenhower ar fi principalul responsabil pentru uciderea industriei pălăriilor. Acesta a demarat sistemul de autostrăzi interstatale, care, între altele, le-a permis americanilor să se deplaseze dintr-un loc într-altul cu mașina personală, în loc să folosească transportul în comun.

Lipsa unui loc potrivit în automobile în care puteau fi așezate pălăriile (spre deosebire de autobuze sau trenuri) a făcut ca pălăriile să devină tot mai incomode pentru purtători, până când aceștia au început să le abandoneze.

Registration

Aici iti poti reseta parola