Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Moștenirea lui Decebal „Cel Viteaz”: Ultimul Rege al Dacilor
Articole online

Moștenirea lui Decebal „Cel Viteaz”: Ultimul Rege al Dacilor

Decebal

Moștenirea lui Decebal „Cel Viteaz”: Ultimul Rege al Dacilor

El a fost, de asemenea, unul dintre cei mai puternici conducători al acestui vechi regat. I-a condus pe daci între anii 87-106, dar primul an al domniei sale a fost deosebit de dificil, deoarece regatul dacic s-a fărâmițat și era slăbit.

După ce a reunit triburile dacice fragmentate într-o singură națiune, le-a condus în trei războaie împotriva Imperiului Roman și a celor doi împărați al acestuia, Domițian și Traian.

A organizat imediat o armată și a atacat provincia romană Moesia (sud-estul Balcanilor), ucigându-l pe guvernatorul acesteia, Oppius Sabinus.

În timpul domniei sale a avut loc un proces accelerat de centralizare a statului în fața pericolului roman iminent. Timp de două decenii, confruntarea cu statul dacic a constituit problema majoră a politicii externe romane.

A luptat în mod victorios împotriva generalului lui Domitian. Cu toate acestea, au apărut noi pericole, iar în 89, Decebal a fost în cele din urmă învins și forțat să semneze un tratat de pace care făcea din regatul dacic un beneficiar al Romei. Conform acestor termeni, dacii primesc bani și sprijin tehnic din partea romanilor în schimbul recunoașterii stăpânirii romane.

În următorii 12 ani de pace, Decebal și-a consolidat puterea și dominația

Romanii i-au învins pe daci la Topae, au incendiat mai multe orașe și s-au îndreptat spre Sarmizegetusa, capitala regatului. Aceștia au asediat orașul și au tăiat aprovizionarea cu apă a Sarmizegetusei.

După aproape trei ani de pregătiri la granițele sudice ale Daciei, la începutul anului 101, în Moesia Superior, împăratul Traian a concentrat 13-14 legiuni și multe unități auxiliare (aproximativ 150 000 de soldați) pentru a cuceri regatul lui Decebal.

Statuia lui Decebal din Deva

Statuia lui Decebal din Deva

În anul 101, Traian a condus o campanie în Dacia și astfel a început Primul Război Dacic. Capitala Sarmizegethusa a fost capturată. În 102, Decebal a fost forțat să accepte garnizoanele de ocupație romană.

În 105, Decebal a reușit să învingă forțele de ocupație și a invadat Moesia. A fost cel de-al doilea război dacic.

Aceștia, conduși de Decebal, au rezistat eroic. Pe de altă parte, împăratul roman, Traian, a aruncat toate resursele Imperiului în lupta pentru a ieși victorios. Aurul Daciei era esențial, dar mai întâi a vrut să elimine amenințarea reprezentată de daci și aliații lor de la granița de est.

După ce Traian a cucerit Sarmizegetusa a doua oară în 106 și cetatea dacilor din Munții Orăștiei a căzut, unii apărători, printre care Decebal, au reușit să părăsească orașul, încercând să continue rezistența împotriva romanilor în interiorul țării. Fiind urmărit de cavaleria română, Decebal s-a sinucis, deoarece moartea era mai bună decât să cadă viu în mâinile dușmanilor săi. Dacia a capitulat și a devenit o provincie romană.

În România există un puternic chip de piatră cu barbă, înalt de 40 de metri, care domină fluviul Dunărea. Este statuia regelui dac Decebal. Din 1994 până în 2004, a fost nevoie de zece ani pentru ca doisprezece sculptori să o termine. Figura este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Este amplasată pe malul stâncos al Dunării, în apropiere de Orșova, România.

Sculptura din piatră a lui Decebalus de la Porțile de Fier

Sculptura din piatră a lui Decebalus de la Porțile de Fier

Astăzi, 2000 de ani mai târziu, marele rege dacic veghează la granițele acelor pământuri pe care le-a apărat.

Registration

Aici iti poti reseta parola