Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Moscova nu crede în lacrimi
Articole online

Moscova nu crede în lacrimi

Acțiunea filmului se petrece între 1958 și 1979, la Moscova. Trei tinere: Katerina, Lyudmila și Antonina vin din orașele lor de provincie pentru a lucra la Moscova.

Locuiesc impreună într-un dormitor comun pentru muncitoare și devin prietene.  Antonina (Raisa Ryazanova) are o relație de prietenie cu Nikolai, un tânăr modest și liniștit, fiu de țărani.

Katerina (Vera Alentova) este o tânără serioasă care își petrece timpul liber studiind pentru admiterea la facultate.

Lyudmila (Irina Muravyova) lucrează la o brutărie și este în căutarea unui soț care să o întrețină.

Katerina îl întâlnește pe Rodion (Yuri Vasilyev) și rămâne însărcinată. Tatăl copilului refuză să o ia de soție iar sarcina este prea avansată pentru a face avort.

Filmul face apoi un salt de 20 de ani în timp, până în 1979. Katerina este directoarea unei mari fabrici. Necăsătorită, împarte apartamentul modest cu fiica sa Aleksandra (Natalya Vavilova).

Deși din punct de vedere profesional și-a realizat visul, Katerina este profund nefericită. Lucrurile se schimbă radical când îl cunoaște pe Gosha (Aleksey Batalov), de care se îndrăgostește.

Tehnician la un institut de cercetare, Gosha crede că într-o relație fericită femeia trebuie să câștige mai puțin decât partenerul său, deci Katerina păstrează tăcerea asupra poziției sale.

În scurt timp secretul iese la iveală și Gosha o părăsește. Prin intervenția providențială – și cât se poate de masculină, o beție cruntă – a lui Nikolai, Gosha acceptă împăcarea.

Filmul se termină cu o scenă cât se poate de casnică, Katerina care îi servește lui Gosha o farfurie cu borș.

Filmul ar putea fi citit în cheia accesului egal la educație și piața forței de muncă, beneficii pe care femeile din Blocul estic le obțin mult înaintea Vestului.

 

Sursa: Pagina de Facebook a IICMER

Registration

Aici iti poti reseta parola