Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Moscova își face un mare nod de spionaj european la Dublin
Articole online

Moscova își face un mare nod de spionaj european la Dublin

Serviciul de contrainformații al Irlandei a demarat o investigație privind proiectul de extindere al ambasadei Rusiei de la Dublin.

În conformitate cu sursele citate de ziarul The Times, guvernul irlandez este îngrijorat că proiectul de extindere face parte dintr-un plan secret al Moscovei de a transforma ambasada sa de la Dublin în punctul nodal al unei mari rețele de spionaj în Europa.

Cele două state nu au avut relații diplomatice până în 1973, când Republica Irlanda a recunoscut oficial Uniunea Sovietică, iar țările și-au stabilit ambasade fiecare în capitala celeilalte.

Pentru cel puțin trei decenii, ambasada de la Dublin a fost considerată de serviciile de informații occidentale un nod al serviciilor de spionaj ruse de strângere de informații din toată Europa.

Unii afirmă că împrejurimile liniștite ale capitalei irlandeze, asociate cu atitudinea de contraspionaj relativ relaxată a Irlandei, au încurajat Moscova să își folosească ambasada de la Dublin ca bază de sprijin pentru activitățile de spionaj dintr-o mare parte a Europei de Vest.

Însă guvernul irlandez și-a schimbat poziția în 2018 când, într-un gest surprinzător, a adoptat o lege de urgență pentru a opri extinderea, aprobată anterior, a complexului ambasadei ruse.

Guvernul de la Dublin s-ar fi temut că planul inițial, care prevedea adăugarea a 10.000 de metri pătrați de structuri la cei 2.000 de metri pătrați de clădiri existenți deja, amenință siguranța națională a Irlandei.

Rușii nu au avut de ales decât să se conformeze restricțiilor impuse de guvernul irlandez.

În prezent, totuși, executivul de la Dublin ar fi preocupat că Moscova a creat un „centru de informații”, în ciuda extinderii reduse a ambasadei.

Potrivit The Times, îngrijorările irlandezilor sunt provocate de o clădire din interiorul complexului ambasadei ruse, „a cărei concepție pare să integreze funcții de securitate militară”.

O altă problemă se referă la parcarea subterană construită de ruși în partea de sud a complexului, care poate găzdui până la 23 de vehicule.

Responsabilii irlandezi nu-și pot explica de ce rușii fac aceste eforturi – și cheltuieli – suplimentare pentru a construi o parcare subterană, de vreme ce par să existe destule locuri de parcare la nivelul solului, în incinta ambasadei.

Articolul din The Times afirmă că noua examinare a complexului ambasadei Rusiei este condusă de Directoratul pentru Informații Militare și de Serviciul Național de Informații al Garda, serviciul național de poliție și de securitate al Irlandei.

Aceste două entități urmează să prezinte un raport Comisiei Naționale de Securitate în săptămânile următoare. Comisia este cel mai înalt corp decizional al Irlandei, condus de premier.

Registration

Aici iti poti reseta parola